ΒΙΝΤΕΟ: Ανατροπές – σοκ σε συντάξεις, ασφάλιση και εισοδήματα

14.03

Οδοστρωτήρας για κάθε έλληνα φορολογούμενο και κάθε κοινωνική τάξη είναι το νέο ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα και θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.

 

Μείωση των νέων συντάξεων αλλά και των επικουρικών, περικοπές σε εφάπαξ και μερίσματα, αύξηση εισφορών και σαρωτικές ενοποιήσεις είναι μερικά μόνο από τα όσα προβλέπονται στο σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό.

 

Τα μέτρα αυτά, σε συνδυασμό και με τις αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών, αλλά και των έμμεσων φόρων, αναμένεται να εξανεμίσουν πλήρως το λαϊκό εισόδημα.

 

Με τη βοήθεια το οικονομολόγου – λογιστή, Γιώργου Νικολουδάκη, σας παρουσιάζουμε στο ρεπορτάζ που ακολουθεί, τα βασικά σημεία – κλειδιά του νέου πολυνομοσχεδίου.

 

Πιο αναλυτικά, τρομακτικές πλέον για κάθε έλληνα πολίτη, είναι οι αλλαγές που φέρνει το νέο ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Αρχικά προβλέπεται η ύπαρξη ενός ενιαίου φορέα ασφάλισης για όλους, ενώ καταργείται η διάκριση μεταξύ παλαιών και νέων ασφαλισμένων. Και όλα αυτά για μια σύνταξη που θα ξεκινά από τα 384 ευρώ από 1η 1ου του 2017.

 

Στις 255 σελίδες του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου προβλέπονται μεταξύ άλλων  μειώσεις παροχών και επιβαρύνσεις για 7 στους 10 ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Πέρα από το μαχαίρι στις νέες συντάξεις, βαρύς είναι ο πέλεκυς και σε αναπηρικές και επικουρικές.

 

Ασήκωτα όμως θα είναι στο εξής και τα φορολογικά βάρη για κάθε εργαζόμενο στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα. Το μάρμαρο θα πληρώσουν και οι φορολογούμενοι με μικρότερα εισοδήματα, αλλά και οι πολύ υψηλά αμειβόμενοι, δηλαδή όσοι βγάζουν πάνω από 50.000 ετησίως.

 

Μεγάλο όμως θα είναι το πλήγμα και για όσους δηλώνουν εισοδήματα από ενοίκια και τα οποία υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ. Άρδην επίσης αλλάζουν και τα ποσοστά για την εισφορά αλληλεγγύης.

 

Τα δυσβάσταχτα φορολογικά μέτρα θα έχουν ισχύ από 1η 1ου 2016, ενώ οι αλλαγές στο νέο ασφαλιστικό θα μπουν στην ζωή μας από την πρωτοχρονιά του 2017.

 

Επίσης, από την 1η Ιουλίου θα έχουμε την ταυτόχρονη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, φόρων και μισθών των εργαζομένων αποκλειστικά και μόνο μέσω τράπεζας.

 

Και ενώ οι συνδικαλιστικές οργανώσεις βρίσκονται σε θέση μάχης, από τους ενιαίους κανόνες του ασφαλιστικού -σύμφωνα με τον Γιώργο Κατρούγκαλο- εξαιρούνται οι βουλευτές που είχαν εκλέγει μέχρι το 2012, οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες?.