ΒΙΝΤΕΟ: Απασχόληση σε… αναμονή είναι η νέα μορφή εργασίας

15.06

 
Μετά τις δραματικές περικοπές των μισθών, την απώλεια θέσεων εργασίας και την συρρίκνωση των ωραρίων, φαίνεται πως"γεννήθηκαν" και νέες ευέλικτες μορφές εργασίας, όπως είναι η απασχόληση… "σε αναμονή".
 
Όπως καταγγέλλει στην "Ν.Τ." ο αντιπρόσωπος της ΓΣΕΕ στο Ρέθυμνο, η συγκεκριμένη πρακτική αυξάνεται σημαντικά κυρίως τις εορταστικές περιόδους και μάλιστα υιοθετείται σε κλάδους όπως η εστίαση, η οικοδομή και η καθαριότητα. "Η κρίση εντείνει τον εργασιακό μεσαίωνα", σχολιάζουν οι πολίτες. 

Υπάλληλοι σε ετοιμότητα περιμένουν καθημερινά ένα τηλεφώνημα που θα τους εξασφαλίσει μεροκάματο ολίγων ωρών. Αυτή είναι η νέα μορφή ευέλικτης απασχόλησης που έχει γίνει πολύ «της μόδας» τελευταία στο Ρέθυμνο, όπως καταγγέλλει στην «Ν.Τ.» ο αντιπρόσωπος της ΓΣΣΕ στο νομό, Γιώργος Νικολιδάκης.
 
Οι άνεργοι και ειδικότερα οι μακροχρόνια, είναι οι πρώτοι στην λίστα των εργαζομένων σε αναμονή, όπως ονομάζεται χαρακτηριστικά αυτή η μορφή εργασίας που εντείνει τον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί ήδη στην Ελλάδα.
 
Η συγκεκριμένη πρακτική αυξάνεται σημαντικά κατά τις εορταστικές περιόδους και μάλιστα υιοθετείται σε κλάδους όπως η εστίαση, η οικοδομή και η καθαριότητα. Ο Ανδρέας Κλαψινός εξηγεί στην «Ν.Τ.» γιατί οι συνάδελφοι του αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τους εργαζόμενους της μίας ημέρας.
 
Η συγκεκριμένη μορφή εργασίας που «γεννήθηκε» εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, μόνο αβεβαιότητα προκαλεί στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη ακόμα και για ένα μεροκάματο, ενώ φαινομενικά δίνει λύση σε εργοδότες που προσπαθούν να γλιτώσουν το λουκέτο στην επιχείρησή τους.
 
Πέρα όμως από τους ανθρώπους που εργάζονται για λίγες ώρες, στο Ρέθυμνο κυριαρχεί και η λεγόμενη δοκιμαστική εργασία και φυσικά η αδήλωτη.