ΒΙΝΤΕΟ: Απειλή για την δημόσια υγεία η οικονομική κρίση

15.04

 
Απειλή για την δημόσια υγεία, αποτελεί η οικονομική και κοινωνική κρίση στην Ελλάδα του σήμερα, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία της επιστημονικής κοινότητας.
 
Από τις υφιστάμενες συνθήκες σε αυξημένο κίνδυνο εκτίθεται κυρίως η υγεία των ευπαθών ομάδων, όπως οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, οι Ρομά και οι γυναίκες, ενώ η οικονομική κρίση συνδέεται άμεσα και με την αύξηση των δεικτών θνησιμότητας ακόμα και σε βρέφη.
 
Το θέμα πάντως, αναμένεται να τεθεί εκ νέου στο τραπέζι των συζητήσεων την ερχόμενη Τετάρτη σε ειδική ημερίδα που διοργανώνει στο Ρέθυμνο η περιφέρεια Κρήτης.

 
Νέο καμπανάκι από την επιστημονική κοινότητα για τις επιπτώσεις των αυξανόμενων κοινωνικών ανισοτήτων στη δημόσια υγεία, λόγω της παρατεταμένης κρίσης.
 
Το ένα τρίτο του πληθυσμού -λένε τα στοιχεία- απειλείται από το φάσμα της φτώχειας, ενώ και οι οικονομικές συνέπειες από την υποβάθμιση του επιπέδου της δημόσιας υγείας αναμένεται να είναι τεράστιες.
 
Από τις υφιστάμενες συνθήκες σε αυξημένο κίνδυνο εκτίθεται κυρίως η υγεία των ευπαθών ομάδων, όπως οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, οι Ρομά, και οι γυναίκες.
 
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η οικονομική κρίση συνδέεται άμεσα με την αύξηση των δεικτών θνησιμότητας, κυρίως από καρδιαγγειακά νοσήματα, λοιμώξεις του αναπνευστικού, χρόνια ηπατοπάθεια και αυτοκτονίες, ενώ αυξημένη εμφανίζεται επίσης και η βρεφική θνησιμότητα.
 
Στο Ρέθυμνο -που την ερχόμενη Τετάρτη το θέμα θα τεθεί εκ νέου στο τραπέζι του διαλόγου σε ειδική ημερίδα της περιφέρειας- τα στοιχεία της διεύθυνσης δημόσιας υγείας δείχνουν ότι έχει αλλάξει άρδην το προφίλ της οικογένειας.
 
Η ημερίδα, που θα διεξαχθεί το πρωί της Τετάρτης στο «σπίτι του πολιτισμού», έχει ως θέμα της «η οικογένεια σε ένα μεταβαλλόμενο κόσμο».