ΒΙΝΤΕΟ: «Αποχαιρετούμε» το ρευστό και καλωσορίζουμε το πλαστικό χρήμα

12.05

       
Αλλάζει άρδην από τις αρχές Αυγούστου η καθημερινότητά μας, καθώς θα είμαστε αναγκασμένοι να "αποχαιρετήσουμε" το ρευστό και να χρησιμοποιούμε μόνο τις κάρτες σε όλες μας τις συναλλαγές.
 
Αυτό προβλέπει το επίμαχο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη βουλή, βάσει του οποίου το αφορολόγητο όριο θα χτίζεται στο εξής μόνο με πλαστικό χρήμα.
 
Βέβαια απαραίτητη προϋπόθεση είναι όλοι οι επαγγελματίες να διαθέτουν μηχανήματα pos.

 
Πιο αναλυτικά, παρελθόν από την καθημερινότητά μας θα αποτελεί από τα τέλη Ιουλίου το ρευστό, καθώς στη ζωή μας θα μπει και επίσημα το λεγόμενο πλαστικό χρήμα. Αυτό θα γίνει μέσω του νέου νομοσχεδίου που θα κατατεθεί μέχρι τα τέλη του επόμενου μήνα στη βουλή.
 
Το κίνητρο που δίνει το υπουργείο Οικονομικών σε μισθωτούς και συνταξιούχους για την χρήση καρτών στις συναλλαγές τους, είναι το χτίσιμο του αφορολόγητου.
 
Όμως, επειδή το μέτρο έρχεται με χρονοκαθυστέρηση, αυτό δεν θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2016, αφού θα προσμετρηθούν και οι χάρτινες αποδείξεις, ενώ για τα εισοδήματα του 2017, η εφορία θα αναγνωρίζει μόνο τις πληρωμές με πλαστικό χρήμα.
 
Στον αντίποδα, το κίνητρο για τους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν έχουν αφορολόγητο, είναι οι κληρώσεις αυτοκινήτων, σπιτιών καθώς και η επιστροφή μετρητών.
 
Βασική υποχρέωση των επαγγελματιών είναι η εγκατάσταση των μηχανημάτων pos στα καταστήματά τους, ενώ θα δοθεί και εύλογο χρονικό διάστημα για την προσαρμογή της αγοράς.
 
Επιπλέον, οι επαγγελματίες θα πρέπει όλοι να δηλώσουν και έναν ακατάσχετο λογαριασμό στη γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων, στον οποίο θα μπορούν να καταθέτουν μετρητά, αλλά δεν θα μπορούν να κάνουν αναλήψεις.
 
Καλό θα είναι επίσης να γνωρίζουν οι επαγγελματίες πως εάν κάποιος αρνηθεί σε φορολογούμενο την πληρωμή με πλαστικό χρήμα, τότε θα κινδυνεύει με πρόστιμο!