ΒΙΝΤΕΟ: Αρκάδι: 150 χρόνια από το ολοκαύτωμα

08.43

Κορυφώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο των 150 χρόνων από το ηρωικό ολοκαύτωμα του Αρκαδίου με την παρουσία της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας στο Ρέθυμνο.

Στις 09:30 πραγματοποιήθηκε παρέλαση στη λεωφόρο Κουντουριώτη τμημάτων Πολιτιστικών Φορέων, Σχολείων, Αντιπροσωπειών Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας με τη συμμετοχή της μπάντας της Φιλαρμονικής του Δήμου Ρεθύμνης.

Το μεσημέρι της Τρίτης θα τελεστεί δοξολογία στη Μονή Αρκαδίου παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, και αρχηγών κομμάτων.
 

Στις εκδηλώσεις της επετείου θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα πραγματοποιήσει και περιοδεία στη δυτική Κρήτη, καθώς και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά. 

Το πρωί της Τρίτης θα τελεστεί στην Μονή Αρκαδίου συνοδική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου και στις 12:00 η επίσημη δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Το απόγευμα της Τρίτης ο Προκόπης Παυλόπουλος θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Ρεθύμνου. Η ιστορική Μονή Αρκαδίου. Τη νύχτα της Τετάρτης 9 Νοεμβρίου, από τις 12 το βράδυ έως τις 6 το πρωί της Πέμπτης θα πραγματοποιηθεί ολονυκτία τιμής με δρώμενα: «Ξενυχτώντας τους Ήρωές μας τ’ Αρκαδιού», εντός της Ιεράς Μονής Αρκαδίου – Κελλαρικά (δίπλα στην Πυριτιδαποθήκη) με τη διοργάνωση του Λυκείου Ελληνίδων Ρεθύμνου.

Η ιστορία του Αρκαδίου 

Το Αρκάδι αποτελεί τη σημαντικότερη σελίδα της κρητικής επανάστασης του 1866. Η πολιορκία του Αρκαδίου από τους Τούρκους σημειώθηκε στις 8 και 9 Νοεμβρίου με  τον Μουσταφά Πασά να συγκεντρώνει 15.000  τακτικό στρατό (Τούρκους, Αλβανούς, Αιγυπτίους και Τουρκοκρητικούς) και τριάντα κανόνια έξω από τη Μονή, απαιτώντας από τον ηγούμενο Γαβριήλ να παραδοθεί. Η απάντηση ήταν αρνητική. Στο μοναστήρι υπήρχαν 964 άνθρωποι  325 άνδρες και οι υπόλοιποι γυναικόπαιδα.

Η επίθεση ξεκίνησε στις 8 Νοεμβρίου και οι αμυνόμενοι κράτησαν σθεναρά. Ωστόσο τη δεύτερη μέρα η εξωτερική γραμμή άμυνας διασπάται και σκοτώνεται ο Ηγούμενος Γαβριήλ. Στις 9 Νοεμβρίου οι Τούρκοι εισέρχονται στον περίβολο της Μονής. 
Στη μπαρουταποθήκη της μονής γράφτηκε η τελευταία πράξη του δράματος με τον Κωστή Γιαμπουδάκη ή κατ' άλλους τον Εμμανουήλ Σκουλά να την ανατινάζει σκορπίζοντας το θάνατο, όχι μόνο στους χριστιανούς, αλλά και στους εισβολείς. Αμέσως μετά, οι επιτιθέμενοι όρμησαν και κατέσφαξαν όσους είχαν διασωθεί, ενώ έκαψαν τον ναό και λεηλάτησαν τα ιερά κειμήλια.

Από τους Έλληνες που βρίσκονταν στη Μονή, μόνο 3 ή 4 κατόρθωσαν να διαφύγουν, ενώ περίπου 100 πιάστηκαν αιχμάλωτοι. Οι νεκροί και τραυματίες του Μουσταφά ανήλθαν σε 1.500. Το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου, όπως είχε συμβεί με την καταστροφή των Ψαρών και την Έξοδο του Μεσολογγίου, συγκίνησε όλο τον χριστιανικό κόσμο κι ένα νέο κύμα φιλελληνισμού δημιουργήθηκε στην Ευρώπη. Η UNESCO έχει χαρακτηρίσει το Αρκάδι Ευρωπαϊκό Μνημείο Ελευθερίας.

φώτο Στέλλα Μαθιουδάκη

 

Ρεπορτάζ: Λεωνίδας Φιλικόζης / Στέλλα Μαθιουδάκη