ΒΙΝΤΕΟ: Χαστούκι στο τραπεζικό σύστημα λόγω… ελβετικού φράγκου

13.03

Γερό χαστούκι στις τράπεζες, δίνουν οι τελευταίες δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν χιλιάδες δανειολήπτες που έχουν συνάψει δάνεια σε ελβετικό φράγκο.
 
Στο εξής οι τράπεζες αναγκάζονται να δέχονται τις αποπληρωμές των δόσεων με βάση την ισοτιμία που είχε το ξένο νόμισμα κατά την ημέρα σύναψης του δανείου.
 
Ωστόσο, οι δανειολήπτες παραμένουν εγκλωβισμένοι, δεδομένου ότι οι τράπεζες θα προσφύγουν στο εφετείο.
 
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δήλωσε σήμερα στη «Ν.Τ.», ο γιος του 73χρονου από το Ρέθυμνο, που κινδυνεύει να βρεθεί στο δρόμο, αφού το επίμαχο δάνειο που έχει «κοκκινίσει» είναι σε ελβετικό φράγκο.

 
Αισθάνονται ανακουφισμένοι, όμως εξακολουθούν να παραμένουν εγκλωβισμένοι. Ο λόγος για εκατοντάδες δανειολήπτες που έχουν συνάψει δάνεια σε ελβετικό φράγκο. Τελευταία το ένα πρωτοδικείο μετά το άλλο δικαιώνει δανειολήπτες που είχαν προσφύγει, δίδοντας γερό χαστούκι στις τράπεζες.
 
Και αυτό διότι τις αναγκάζει να δέχονται τις αποπληρωμές των δόσεων για τα επίμαχα δάνεια με βάση την ισοτιμία που είχε το ξένο νόμισμα κατά την ημέρα σύναψης του δανείου.
 
«Ναυαρχίδα» των αποφάσεων είναι αυτή που εξεδόθη από το δικαστήριο της Αθήνας και αφορά σε 2.000 δανειολήπτες. Όμως, οι αποφάσεις αυτές δεν μπορούν να εκτελεστούν άμεσα, αφού οι τράπεζες θα προσφύγουν στο εφετείο για νέα κρίση σε δεύτερο βαθμό.
 
Στην παρούσα φάση όμως οι δανειολήπτες βλέπουν το βασικό τους κεφάλαιο όχι μόνο να παραμένει ανεξόφλητο αλλά επιπλέον να αυξάνεται… Σ’ αυτή την κατηγορία δανειοληπτών ανήκει και ο Σήφης Σουχλάκης από το Ρέθυμνο, το σπίτι του οποίου έχει ήδη βγει στο σφυρί και μάλιστα είναι θέμα χρόνου ο άρρωστος πατέρας του να βρεθεί στον δρόμο.
 
Σύμφωνα με έκθεση της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας, τα δάνεια που συνήφθησαν στην Ελλάδα σε ελβετικό φράγκο αγγίζουν τα 10 δισ. ευρώ.
 
Και μπορεί λίγα από αυτά να έχουν «κοκκινίσει», ωστόσο εξυπηρετούνται με ρυθμίσεις οι οποίες όμως μπορεί να εκπέσουν, την ώρα που οι αυξήσεις αγγίζουν ακόμη και το 57%!
 
Σε μία τέτοια περίπτωση, οι τράπεζες θα φορτωθούν επιπλέον 10 δισ. «κόκκινα» δάνεια με ότι αυτό σημαίνει για το τραπεζικό σύστημα και τις αντοχές του…
 
Νομικοί πάντως υποστηρίζουν ότι οι τράπεζες υποτίμησαν τον κίνδυνο και, το κυριότερο, δεν ενημέρωναν ως όφειλαν τους δανειολήπτες για το ρίσκο που αναλάμβαναν.