[ΒΙΝΤΕΟ] Δηλώσεις Τάσου Βάμβουκα για την παγκόσμια ημέρα Τουρισμού

14.02

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού (27/9) και επιδιώκοντας να αναδείξει τους πλούσιους αγροτουριστικούς πόρους του, ο Δήμος Χανίων διοργανώνει ειδικό αφιέρωμα με θέμα: ? Το Κρητικό Τοπίο ? Μαδάρα ? Κούμοι ? Μιτάτα ?.
Η Δημοτική ενότητα Κεραμειών θα αποτελέσει τον βασικό πυλώνα των εκδηλώσεων, του ερχόμενου Σαββατοκύριακου.
«Φέτος ο Δήμος Χανίων για πρώτη φορά θα εορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού με έναν πολύ διαφορετικό τρόπο, θεωρούμε ότι ο τόπος μας, ο Δήμος μας, ο νομός μας, το νησί μας δεν προσφέρουν μόνο ήλιο ουρανό και θάλασσα προσφέρουν πολλούς θησαυρούς που πρέπει να τους ανακαλύψουμε και να δώσουμε την δυνατότητα μέσω της προβολής που θα κάνουμε στους επισκέπτες μας και στους δημότες μας να μπορέσουν να τους απολαύσουν και να τους αξιολογήσουν. Έτσι λοιπόν φέτος επιλέξαμε την υπέροχη ενδοχώρα των Κεραμειών, με υπέροχους ανθρώπους, όπου εκεί θα πραγματοποιηθούν κάποιες δραστηριότητες-εκδηλώσεις», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο Δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας.
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Χανίων κ. Γιάννης Μαράκης επισήμανε ότι: «εντός των γεωγραφικών ορίων του Δήμου Χανίων, έχουμε την τύχη να βρίσκονται περιοχές ασύλληπτου φυσικού κάλλους, περιοχές ιστορικής και πολιτισμικής αξίας και αγροτουριστικών πόρων, γεγονός που ευνοεί την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού».
Ο Περιφερειακός σύμβουλος κ. Δημήτρης Μιχελογιάννης υπογράμμισε ακόμα ότι είναι πολύ σημαντικό να ενισχύουμε δραστηριότητες έξω από τα κέντρα των πόλεων αναδεικνύοντας έτσι το εξαιρετικά πλούσιο και σημαντικό φυσικό και πολιτισμικό απόθεμα που έχουμε και εκτός των τειχών, έχει όμως σημασία, ξεχωριστή μάλιστα το να μπορούμε να αναδεικνύουμε τους τόπους αυτούς, οι οποίοι μπορούν να υποστηρίξουν όλες τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, οι οποίες όλες μαζί συνθέτουν ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα, τόσο για τα Χανιά, όσο και για την Κρήτη.

 

Επισημαίνεται ότι οι ειδικοί συνεργάτες του Δήμου Χανίων, Ελπίδα Τσιτσιρίδη και Μιχάλης Αρτεμάκης, σχεδίασαν και υλοποιούν τις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού. Στη συνέντευξη τύπου ο κ. Αρτεμάκης τόνισε ότι, «αυτή είναι μια πιλοτική προσπάθεια που ξεκίνησε ο Δήμος Χανίων, η οποία θα έχει και συνέχεια. Μάλιστα έχουμε ξεκινήσει τον σχεδιασμό μια ολοκληρωμένης παρέμβασης για την ενδοχώρα και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ή πράσινου τουρισμού όπως λέγεται. Θέλω να τονίσω ότι στις δράσεις αυτές συμμετέχουν με αρκετό ενθουσιαμό και πάθος όλοι οι τοπικοί φορείς, και Πολιτιστικοί Σύλλογοι Δ.Ε. Κεραμειών, καθώς επίσης ο Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων, ενώ την μεταφορά των επισκεπτών, προς τους χώρους των εκδηλώσεων, στηρίζει το ΚΤΕΛ Χανίων».
Βασικοί διοργανωτές είναι, ο Δήμος Χανίων, η Περιφέρεια Κρήτης και η ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ, ενώ στη δράση «Το Κρητικό Τοπίο ? Μαδάρα ? Κούμοι ? Μιτάτα» συμμετέχουν ακόμα ο Ορειβατικός Σύλλογος και οι πολιτιστικοί Σύλλογοι της Δ.Ε Κεραμειών.

 

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν:
?Έκθεση φωτογραφίας με θέμα το Κρητικό Τοπίο
21-27 Σεπτεμβρίου / Πύλη Σαμπιονάρα, από τις 10.30-13.30 & 18.00-21.00
?Διάσχιση του Φαραγγιού του Δικτάμου, 26 Σεπτεμβρίου στις 08.30
?Πεζοπορία σε Ψυχρό Πηγάδι ? Χαλασέ ? Κούμο Παπά Πέρου, 27 Σεπτεμβρίου στις 09.30
?Παρουσίαση βιβλίου Α. Πλυμάκη με τίτλο ? Κούμοι- Μιτάτα και Βοσκοί στα Λευκά Όρη και Ψηλορείτη?, 27 Σεπτέμβρη στις 18.30, με μουσική και παραδοσιακό κέρασμα από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους και τις Τοπικές Κοινότητες της Δ.Ε. Κεραμειών (Πλατυβόλα ? οικισμός Σπηλιάρα ? Κεραμειά).