ΒΙΝΤΕΟ: Νέα “φορο-επιδρομή” με αυξήσεις στην έμμεση φορολογία ύψους 1,8 δις ευρώ

14.54

«Γράφει και σβήνει» η κυβέρνηση για να ολοκληρώσει το πακέτο των νέων έμμεσων φόρων που θα περιλαμβάνει η λίστα με τις αυξήσεις, για να κλειδώσει η συμφωνία με τους θεσμούς.

Σημαντικές επιβαρύνσεις αναμένεται να υποστούν οι πολίτες και καταναλωτές από το εν λόγω πακέτο μέτρων 1,8 δις ευρώ που θα αποδοθεί στον προϋπολογισμό και προσδοκάτε να κλείσει το δημοσιονομικό κενό.

Ο νέος οικονομικός βραχνάς για τους φορολογούμενους θα περιλαμβάνει σύμφωνα με τους τελευταίους σχεδιασμούς, αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 23 στο 24%, μέτρο το οποίο αναμένεται να αυξήσει κατά περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ τα δημόσια έσοδα.

Με την αύξηση αυτή ωστόσο, αναμένεται και επιβάρυνση στα τυποποιημένα τρόφιμα, στα εισιτήρια και στα αγροτικά ενώ χαρακτηρίζεται, ως μέτρο «αντίβαρο» στην αύξηση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς του ρεύματος και του νερού. –

Τα τελευταία δημοσιεύματα των οικονομικών σχεδιασμών στη λίστα με τα μέτρα, κάνουν λόγο για αυξήσεις στα τσιγάρα,  στον καφέ, στα καύσιμα κίνησης και το φυσικό αέριο, ενώ εξετάζεται η επιβολή τέλους στο Διαδίκτυο. Εναλλακτικά, θα αυξηθεί η φορολογία στην κινητή τηλεφωνία, με την επιβολή πιθανότατα τέλους και στη συνδρομητική τηλεόραση.

Παράλληλα, οι τελευταίες συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με το κουαρτέτο, δεν έχουν και την ευτυχέστερη για τον ελληνικό λαό κατάληξη. Το ΔΝΤ ζητά την προληπτική νομοθέτηση με μέτρα κάβα, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν: μειώσεις στα μισθολόγια του δημοσίου, μείωση του προσωπικού ακόμη και με απολύσεις, πάγωμα των προσλήψεων και οριζόντια περικοπή σε κύριες συντάξεις και επιχορηγήσεις στις ΔΕΚΟ.

Κι όλα αυτά την ώρα που στοιχεία της Eurostat, δείχνουν την ανεργία στη χώρα μας για τον Ιανουάριο να αγγίζει το 24,4%