ΒΙΝΤΕΟ: Ευρωπαϊκό συνέδριο για τα Γεωργικά Συστήματα στο ΜΑΙΧ

14.02

Μεγάλη παραγωγή φιλική προς το περιβάλλον είναι εφικτή. Με την κλιματική αλλαγή και την αύξηση των παθογόνων οργανισμών πως μπορεί ένα τρόφιμο να μην έχει φυτοφάρμακα. Αυτά τα ερωτήματα και πολλά άλλα γύρω από τις  Γεωργικές εφαρμογές είναι το αντικείμενο της συζήτησης του 13ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Γεωργικών Συστημάτων που πραγματοποιείται στα Χανιά, στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο.
 
Οι ερευνητές καθημερινά προχωρούν ένα βήμα μπροστά σε ότι αφορά στις καλλιέργειες και τα τρόφιμα. Για παράδειγμα ο δάκος που είναι τώρα η εποχή του θα μπορούσε να παρακολουθηθεί με drones.
 
Το ζητούμενο είναι η γνώση που αναπτύσσεται σε ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια να μεταφέρεται στους γεωπόνους και τους παραγωγούς. Από τα πανεπιστήμια μέχρι το χωράφι φαίνεται πως υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση.
 
Στο συνέδριο συμμετέχουν 250 σύνεδροι από όλον τον κόσμο. Είναι η δεύτερη φορά που φιλοξενείται στη χώρα με την πρώτη διοργάνωση να είναι στον Βόλο το 2000. Το Συνέδριο είναι μία συνδιοργάνωση του Γεωπονικού Παν/μιου Αθηνών, της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, του ΓΕΩΤΕΕ και του ΕΛΓΟ Δήμητρα και ολοκληρώνεται στις 5 του μήνα.