[ΒΙΝΤΕΟ] Εμπορικός Σύλλογος Χανίων: «Πυρά» κατά της Αντιπεριφέρειας για την αδειοδότηση πολυκαταστήματος πολυεθνικής

15.56
Τα πυρά του κατά του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων και των τοπικών περιφερειακών συμβούλων της παράταξης Αρναουτάκη στρέφει ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων σχετικά με την αδειοδότηση πολυκαταστήματος πολυεθνικής εταιρίας ένδυσης 1.300 τετραγωνικών στο κέντρο της πόλης.
Όπως καταγγέλλει ο Εμπορικός Σύλλογος, ψήφισαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο υπέρ της αδειοδότησης της πολυεθνικής, ενώ την ίδια ώρα κατά ψήφισαν τέσσερις Ηρακλειώτες σύμβουλοι της πλειοψηφίας.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου έχει ως εξής:
“Σύντομα, ένα ακόμη υπερκατάστημα πολυεθνικής εταιρίας ανοίγει τις πύλες του στο κέντρο των Χανίων. Ένα υπερκατάστημα που θα απορροφήσει σημαντικό μέρος του συνολικού ποσού που δαπανούν οι Χανιώτες καταναλωτές για ένδυση και που φυσικά θα λείψει από τα ταμεία των τοπικών επιχειρήσεων με ότι αυτό σημαίνει για την προσπάθεια τους να επιβιώσουν σε καιρούς κρίσης. Εκτός αυτού, τα ποσά που θα εισπράττει το συγκεκριμένο κατάστημα θα διαφύγουν εκτός τοπικής αγοράς και εκτός Ελλάδας, γεγονός που δημιουργεί ένα ακόμη θέμα αφού τα χρήματα αυτά δεν θα ανακυκλωθούν στα Χανιά έτσι ώστε να δώσουν βοήθεια σε άλλους επαγγελματίες και απασχόληση σε συμπολίτες μας.
Η απόφαση για να δοθεί άδεια στο συγκεκριμένο κατάστημα, πάρθηκε από την περιφέρεια Κρήτης, μετά από  θετική εισήγηση της Αντιπεριφέρειας Χανίων και επάνω σε αυτό θα θέλαμε να εκφράσουμε την διαμαρτυρία μας γιατί  δεν καλεστήκαμε ποτέ επισήμως ως φορέας που εκπροσωπεί το τοπικό εμπόριο για να εκφράσουμε την άποψη μας στον Αντιπεριφερειάρχη  και τους περιφερειακούς συμβούλους των Χανίων έτσι ώστε να συμβάλλουμε στον βαθμό που μπορούσαμε στην λήψη της απόφασης τους  περί θετικής η αρνητικής εισήγησης και ψήφου στο περιφερειακό συμβούλιο.
Προκαλεί μεγάλη και αρνητική εντύπωση επίσης, το ότι στο περιφερειακό συμβούλιο για την λήψη της σχετικής απόφασης, τέσσερις σύμβουλοι εξ Ηρακλείου του συνδυασμού της πλειοψηφίας του Κου Αρναουτάκη ψήφισαν αρνητικά και μάλιστα τοποθετήθηκαν με έντονο τρόπο ενάντια στην απόφαση αυτή ενώ από τα Χανιά, ούτε ένας περιφερειακός σύμβουλος της πλειοψηφίας δεν ψήφισε αρνητικά.
Νομίζουμε ότι είναι πλέον καιρός να αφήσουν οι τοπικοί φορείς τα κροκοδείλια δάκρυα περί του μαρασμού της τοπικής αγοράς και να ξεκινήσουν επιτέλους να στηρίζουν έμπρακτα τις τοπικές επιχειρήσεις και την κοινωνία των Χανίων που τους ψηφίζει αντί να μας παραδίδουν αμαχητί, βορά στα σαγόνια των πολυεθνικών.
ΥΣ. Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δεν φοβόμαστε καμία πολυεθνική όμως ζητάμε την προστασία του κράτους όσον αφορά το μέγεθος των καταστημάτων αυτών μετά την κατάργηση του άρθρου 10. Είναι λάθος να επικρατούν σε μια αγορά το μονοπώλια και τα ολιγοπώλια. Επίσης όλες αυτές οι εταιρίας φορολογούνται πλέον του ΦΠΑ στο εξωτερικό με 10% εν αντιθέση με το συνολικό 60% όπως εμείς, έχουν όση χρηματοδότηση θέλουν εν αντιθέση με εμάς που η ρευστότητα από το τραπεζικό σύστημα έχει εκλείψει και πληρώνουν ατομική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ για 1 άτομο για όλα τα καταστήματα τους στην Ελλάδα.  Ευελπιστούμε και ευχόμαστε, ότι η νέακυβέρνηση θα σκύψει επάνω στο πρόβλημα της ανεξέλεγκτης εισροής πολυεθνικών και του στραγγαλισμού των τοπικών επιχειρήσεων και είμαστε στην διάθεση των τοπικών βουλευτών για να τους ενημερώσουμε σχετικά”.