ΒΙΝΤΕΟ : Εννέα χρόνια από την φονική ενέδρα στα Ζωνιανά

09.50

 
Εννέα χρόνια συμπληρώθηκαν χθες από την φονική ενέδρα στα Ζωνιανά Μυλοποτάμου στο Ρέθυμνο.
 
Πρόκειται για την θλιβερή επέτειο της επιχείρησης «φιάσκο» της ελληνικής αστυνομίας, που σημαδεύτηκε από τον βαρύτατο τραυματισμό του ειδικού φρουρού, Στάθη Λαζαρίδη, ο οποίος έπειτα από οκτώ χρόνια έχασε τη μάχη για τη ζωή τον Σεπτέμβριο του 2015….

 
Ήταν πρωί της 5ης Νοεμβρίου 2007, όταν τα Ζωνιανά Μυλοποτάμου στο Ρέθυμνο μετατρέπονται σε πεδίο μάχης. Κάτοικοι του χωριού με τα καλάσνικοφ στα χέρια ανοίγουν πυρ εναντίον της αυτοκινητοπομπής της ΕΛΑΣ που μεταβαίνει στην περιοχή στο πλαίσιο επιχείρησης για ναρκωτικά.
 
Ο 29χρονος τότε ειδικός φρουρός Στάθης Λαζαρίδης τραυματίζεται σοβαρά, όταν μια σφαίρα από καλάσνικοφ
καρφώνεται στον αυχένα του, ενώ δύο ακόμα συνάδελφοί του που επέβαιναν στο ίδιο τζιπ, πέφτουν αιμόφυρτοι.
 
Ο Στάθης -ο οποίος τότε μόλις είχε γίνει πατέρας- μεταφέρεται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου υποβάλλεται σε λεπτή χειρουργική επέμβαση.
 
Για τα επόμενα 8 χρόνια βρισκόταν σε «άγρυπνο κώμα», παλεύοντας παλικαρίσια για την ζωή του.
 
Τελικά στις 6 Σεπτεμβρίου 2015, ο 37χρονος τότε ειδικός φρουρός αφήνει την τελευταία του πνοή στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο που νοσηλευόταν. Η κηδεία του Στάθη έγινε στην ιδιαίτερη πατρίδα του  στην Κοζάνη.
 
Όταν ο Στάθης δέχτηκε τη σφαίρα από το καλάσνικοφ στο κεφάλι το πρωινό της 5ης Νοεμβρίου 2007, οι γονείς του ήταν σα να δέχτηκαν μια μαχαιριά στην καρδιά. Ο Γιάννης Λαζαρίδης με μεγαλείο ψυχής, είχε μιλήσει στη «Ν.Τ.» για τους δολοφόνους του παιδιού του.
 
«Τους Ζωνιανούς ας τους κρίνει ο Θεός. Το παιδί μου το θάψαμε εδώ που γεννήθηκε να μην είναι ανάμεσα σε δολοφόνους σε κάποιο νεκροταφείο των Χανίων», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.
 
Ο 37χρονος ειδικός φρουρός από την Κοζάνη που υπηρετούσε στο τμήμα αστυνομικών επιχειρήσεων Χανίων, είναι ο αστυνομικός που με το αίμα του σφράγισε για πάντα την πολύκροτη υπόθεση των Ζωνιανών, αλλά και την επιχείρηση – φιάσκο της ελληνικής αστυνομίας στην διάρκεια της οποίας τραυματίστηκε βαρύτατα στο κεφάλι….