ΒΙΝΤΕΟ: Νέο «κύμα» έμμεσων φόρων φέρνει σταδιακά η κυβέρνηση

14.02

Ένα δεύτερο πακέτο μέτρων με αυξήσεις στους περισσότερους έμμεσους φόρους, επιβολή νέων φόρων και τελών, καθώς και αναπροσαρμογή των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ, θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες στη βουλή η κυβέρνηση.

 

Το πακέτο, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αύξηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ, των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε τσιγάρα, μπύρα, καύσιμα, καφέ, αναμόρφωση φορολογίας στα Ι.Χ., επιβολή νέων φόρων στη συνδρομητική τηλεόραση και στο διαδίκτυο, καθώς και ειδικό τέλος στις διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία. Τα μέτρα αυτά, θα ενεργοποιηθούν σταδιακά από τον επόμενο μήνα.

 

ΦΠΑ ? Καύσιμα

 

Αυξήσεις – φωτιά στους περισσότερους έμμεσους φόρους αλλά και επιβολή νέων φόρων και τελών, προβλέπει το δεύτερο πακέτο μέτρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ, που έρχεται πολύ σύντομα.

 

Πέρα από την αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24% που θα ισχύσει από 1η Ιουλίου, έρχεται αύξηση και στον ειδικό φόρο κατανάλωσης σε βενζίνη, ντίζελ κίνησης και θέρμανσης, κηροζίνη, φυσικό αέριο και υγραέριο. Αυτό θα ισχύσει από 1η Ιουνίου.

 

Μπίρα

 

Στο στόχαστρο μπαίνει επίσης και η μπίρα, καθώς αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης από την 1η Ιουνίου.

 

Τσιγάρα – Καπνός

 

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλλουν όμως και οι θεριακλήδες, καθώς από τον Ιούνιο έρχονται νέοι φόροι σε τσιγάρα και καπνό.

 

Ηλεκτρονικό τσιγάρο – Καφέρς

 

Και αν κάποιος αποφασίσει να στραφεί στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, θα πρέπει να λάβει υπόψη του ότι από τον Ιανουάριο του 2017 θα επιβληθεί ειδικός φόρος τόσο στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, όσο και στον καφέ.

 

Ξενοδοχεία

 

Ένα νέο χτύπημα όμως θα δεχθεί και ο τουρισμός από τον Ιανουάριο του 2017. Θα επιβληθεί φόρος διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία άνω των δύο αστέρων και ενοικιαζόμενων δωματίων άνω των δύο κλειδιών.

 

Ίντερνετ – Συνδρομητική Τηλεόραση

 

Από τη νέα φοροκαταιγίδα δεν γλιτώνει ούτε το διαδίκτυο. Από τις αρχές Ιουλίου θα επιβληθεί φόρος με συντελεστή 5% στους λογαριασμούς ίντερνετ και 10% στη συνδρομητική τηλεόραση.

 

Ι.Χ – ΕΝΦΙΑ

 

Το δεύτερο πακέτο μέτρων επιφυλάσσει αλλαγές από τον Ιούνιο και στη φορολογία των ΙΧ με αναθεώρηση των χρεώσεων στη βάση της αξίας, κατάργηση του φόρου πολυτελείας στην αγορά και αναμόρφωση του συστήματος έκπτωσης φόρου από το ατομικό εισόδημα για τα εταιρικά αυτοκίνητα.

 

Εξάλλου, από τον Ιούνιο έρχεται και η αύξηση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ και κατάργηση των απαλλαγών ώστε να καλυφθούν οι απώλειες από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών.