ΒΙΝΤΕΟ: «Φορτωμένος» με φόρους ο προϋπολογισμός του 2017

13.45

        
Ένα νέο πακέτο μέτρων λιτότητας φέρνει η κυβέρνηση από τηνπρωτοχρονιά και πρόκειται για νέους φόρους 2,5 δισ. ευρώ, αλλά και για περικοπές δαπανών ύψους 1,5 δισ. ευρώ.
 
Η φοροκαταιγίδα του 2017 προβλέπει αυξήσεις σε καύσιμα, καπνό και καφέ, την επιβολή φόρου στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, αλλά και ειδικό τέλος στην σταθερή τηλεφωνία. «Έχουμε πλέον στεγνώσει», απαντούν οι πολίτες οι οποίοι καλούν τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί.

 
«Καταιγίδα» επιβαρύνσεων από το 2017 για φυσικά και νομικά πρόσωπα, επιφέρει ο νέος κρατικός προϋπολογισμός που κατατέθηκε στην βουλή. Τα φορολογικά μέτρα είναι ύψους 3 δισ. ευρώ, με τη μερίδα του λέοντος να έχουν οι έμμεσοι φόροι.
 
Πέρα από την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, το νέο «πακέτο» μέτρων, προβλέπει αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στην βενζίνη, το πετρέλαιο κίνησης και το υγραέριο κίνησης.
 
Αντιμέτωποι με αυξήσεις από την πρωτοχρονιά θα βρεθούν και οι θεριακλήδες, καθώς οι λιανικές τιμές πώλησης των τσιγάρων θα αυξηθούν από 0,50 έως 1 ευρώ ανά πακέτο.
 
«Πικρός» όμως θα είναι και ο καφές από τη νέα χρονιά. Η επιβολή του ειδικού φόρου θα επιβαρύνει με αυξήσεις κατά 10%-20% τις λιανικές τιμές πώλησης των διαφόρων ειδών καφέ.
 
Από την φοροκαταιγίδα δεν γλιτώνουν ούτε τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα υγρά των οποίων θα αυξηθούν 10 λεπτά ανά ml υγρού.
 
Επιπλέον έρχεται και ειδικό τέλος 5% στις επικοινωνίες, με την τελική επιβάρυνση στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας να προσεγγίσει το 6%.
 
Από την νέα χρονιά αυξάνεται επίσης ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων, η προκαταβολή φόρου, οι ασφαλιστικές εισφορές των ομόρρυθμων εταιρειών και η φορολόγηση των μερισμάτων.