ΒΙΝΤΕΟ: «Φως» για έργα 90 εκ. ευρώ στην Κρήτη μέχρι τα τέλη του 2016

11.50

 
Το "πράσινο φώς" για την δημοπράτηση νέων αναπτυξιακών έργων στην Κρήτη, μέσω του νέου ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού 90 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι το τέλος του 2016, δόθηκε σήμερα από την αρμόδια επιτροπή παρακολούθησης του επιχειρησιακού προγράμματος, που συνεδρίασε το πρωί στο Ρέθυμνο.
 
Το "παρών" στην συνεδρίαση έδωσε ο γενικός γραμματέας δημοσίων επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Παναγιώτης Κορκολής, ενώ εκτίμηση του Σταύρου Αρναουτάκη είναι πως και η πάλι η Κρήτη θα είναι από τις πρώτες περιφέρειες της χώρας που θα υλοποιήσουν και το νέο ΕΣΠΑ.
 

Ικανοποίηση για την μέχρι σήμερα πορεία υλοποίησης του προγράμματος του νέου ΕΣΠΑ και προτροπή για σκληρή δουλειά από όλους τους δήμους του νησιού.
 
Αυτά ήταν τα δύο βασικότερα χαρακτηριστικά της δεύτερης συνεδρίασης της επιτροπής παρακολούθησης του «επιχειρησιακού προγράμματος Κρήτη 2014 – 2020» που διεξήχθη σήμερα στο Ρέθυμνο.
 
Για την Κρήτη, το όλο πρόγραμμα κυμαίνεται στα 450 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μέχρι τα τέλη του χρόνου θα έχει γίνει εξειδίκευση για έργα προϋπολογισμού περίπου 265 εκατομμύριων ευρώ.
 
Σε δηλώσεις του ο Σταύρος Αρναουτάκης επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Η Κρήτη ήδη έχει ενεργοποιήσει το 30% του προγράμματος της και σήμερα με την εξειδίκευση  που θα γίνει έχουμε  ακόμα 90,5 εκ. ευρώ για τα οποία θα βγάλουμε προσκλήσεις στην ύδρευση, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στον πολιτισμό και διάφορες άλλες δράσεις ούτως ώστε να φτάσουμε κοντά στο 65% του όλου προγράμματος μέσα στο χρόνο».
 
Τόσο ο γενικός γραμματέας δημοσίων επενδύσεων, όσο και ο περιφερειάρχης Κρήτης, συνέστησαν στους δημάρχους του νησιού να επισπεύσουν τις διαδικασίες, ώστε να ωριμάσουν οι μελέτες των νέων έργων που θα ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ, καθώς το 80% θα αφορά σε αναπτυξιακά έργα των δήμων.
 
Η επόμενη προγραμματική περίοδος, δηλαδή, οι προσκλήσεις που ανοίγονται για το νέο ΕΣΠΑ, δίνει έμφαση στην επιχειρηματικότητα, που συνδέεται άμεσα με την έρευνα, τομέας στον οποίο η Κρήτη μπορεί να παίξει πρωτεύοντα ρόλο, ενώ επίσης μεγάλη έμφαση θα δοθεί και στις δράσεις περιβάλλοντος, αλλά και κοινωνικής πολιτικής, για την ανακούφιση των πολιτών από τις συνέπειες της κρίσης.
 
Όπως ξεκαθάρισε ο γενικός γραμματέας δημοσίων επενδύσεων μέσα στις επόμενες ημέρες θα διευθετηθεί και το πρόβλημα που ανέκυψε με το νέο νόμο που ουσιαστικά έχει «φρενάρει» τις δημοπρατήσεις έργων.
 
Στην συνεδρίαση στην οποία προήδρευσε ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι της Ε.Ε., υπουργείων, τοπικών αρχών, κοινωνικών εταίρων και υπηρεσιών.
 
Οι δηλώσεις Κορκολή
 
Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων ΕΣΠΑ Παναγιώτης Κορκολής τόνισε ότι «η Κρήτη έχει προχωρήσει ενεργά στην υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ. Συνολικά έχουμε 2,1 δις ευρώ σε όλα τα Περιφερειακά Προγράμματα, δημόσιες συμβάσεις που σήμερα είναι ενεργοποιημένες.
 
Το προσεχές διάστημα με την Περιφέρεια Κρήτης θα υλοποιήσουμε δράσεις επιχειρηματικότητας, και  νέα χρηματοδοτικά “εργαλεία”, στις δράσεις περιβάλλοντος. Εκτός από την απορρόφηση μας ενδιαφέρει και η ποιότητα των έργων, αυτή είναι που θα φέρει την προστιθέμενη αξία, και επομένως η καλή συνεργασία και η γρήγορη ωρίμανση των έργων θα φέρει και τα καλύτερα αποτελέσματα» και πρόσθεσε, «η προγραμματική περίοδος δίνει έμφαση στην επιχειρηματικότητα, στην διασύνδεση της με την έρευνα όπου η Κρήτη παίζει πρωτεύοντα ρόλο.
 
Επίσης στις δράσεις περιβάλλοντος, στο Ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο, στις δράσεις ανακούφισης των επιπτώσεων της κρίσης. Είμαι ικανοποιημένος από τις απορροφήσεις της Περιφέρειας Κρήτης όπως και στο προηγούμενο ΕΣΠΑ όπου η Περιφέρεια Κρήτης απορρόφησε το σύνολο των χρημάτων, και μάλιστα με ένα ποσοστό ασφαλείας».