ΒΙΝΤΕΟ:«Φωτιές» του ΣτΕ για την παραχώρηση του λιμανιού στο ΤΑΙΠΕΔ

15.29

Τον “Ασκό του Αιόλου” στο Ρέθυμνο, άνοιξε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που κρίνει συνταγματική την μεταβίβαση των λιμανιών στο ΤΑΙΠΕΔ, απορρίπτοντας στην ουσία την προσφυγή που είχε καταθέσει η δημοτική αρχή.

 

Σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς, οι λιμενικές εγκαταστάσεις του Ρεθύμνου -βάσει Προεδρικού Διατάγματος- περιλαμβάνουν συν τις άλλοις και ολόκληρη τη χερσαία ζώνη της περιοχής που αποτελεί τμήμα του ιστορικού  κέντρου, στο οποίο σήμερα αναπτύσσεται το τουριστικό «επιχειρείν» της πόλης.

 

Οργισμένη είναι πάντως η απάντηση του δημάρχου Ρεθύμνου, που κάνει λόγο για ένα προκλητικό λάθος που θα πρέπει να διορθωθεί από την παρούσα κυβέρνηση.

 

Αναλυτικότερα, «φωτιές» σε δήμο και λιμενικό ταμείο στο Ρέθυμνο, άναψε η απόφαση του ΣτΕ, βάσει της οποίας κρίνεται νόμιμη η μεταφορά στο ΤΑΙΠΕΔ 46 συνολικά λιμανιών και μαρινών, μεταξύ των οποίων είναι και οι λιμενικές εγκαταστάσεις του Ρεθύμνου.

 

Από το 2013, όπως είχε παρουσιάσει σε αναλυτικό ρεπορτάζ της η «Ν.Τ.» οι αρχές του Ρεθύμνου είχαν θέσει τις δικές τους «κόκκινες γραμμές» ως προς την επίμαχη παραχώρηση.

 

Και αυτό διότι βάσει του προεδρικού διατάγματος του ?68 στις λιμενικές εγκαταστάσεις του Ρεθύμνου, συμπεριλαμβάνεται και η χερσαία ζώνη του λιμανιού. Δηλαδή, όλα τα καταστήματα, αλλά ακόμα και ο δρόμος από την πλατεία Κιουλούμπαση στο ενετικό λιμάνι μέχρι το κτίριο Δελφίνι.

 

Ο δήμος Ρεθύμνου μαζί με άλλες περιοχές της χώρας είχαν προσφύγει από την πρώτη στιγμή στο ΣτΕ, ζητώντας να ακυρωθεί η επίμαχη απόφαση. Σήμερα όμως, το συμβούλιο (ΣτΕ) απέρριψε τα αιτήματά τους και έβαλε την βούλα του στην παραχώρηση των λιμανιών για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

 

Από αύριο κιόλας, όπως δηλώνει στη «Ν.Τ.» ο δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης ξεκινά ένας δεύτερος αγώνας δρόμου προκειμένου να πειστούν οι αρμόδιοι ότι το σχέδιο αυτό δεν πρόκειται να περπατήσει στην πράξη, εάν νωρίτερα δεν γίνει ο απαραίτητος διαχωρισμός.

 

Παρόμοιο πρόβλημα με το Ρέθυμνο αντιμετωπίζουν δύο ακόμα περιοχές στην Ελλάδα, η Καβάλα και η Καλαμάτα.