ΒΙΝΤΕΟ: «Φρένο» στις μετακινήσεις τους λόγω τιμών καυσίμων

12.31

Μπορεί από σήμερα να ξεκίνησε σταδιακά η έξοδος των εκδρομέων για τις ημέρες του Πάσχα, στην Κρήτη όμως η κίνηση είναι υποτονική, καθώς οι περισσότεροι αδυνατούν πλέον να γεμίσουν με καύσιμα τα οχήματά τους για μακρινές εξορμήσεις.

 

Οι αυξημένες τιμές των καυσίμων έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο, ενώ οι σχεδιαζόμενες αυξήσεις στον ειδικό φόρο κατανάλωσης, αλλά και στον υψηλό συντελεστή του ΦΠΑ, θα δώσουν την χαριστική βολή στον κλάδο τους, υποστηρίζουν οι πρατηριούχοι.

 

Ειδικότερα, Πάσχα εντός των τειχών θα περάσουν φέτος οι περισσότεροι Κρητικοί, λόγω έλλειψης ρευστού. Οι τιμές των υγρών καυσίμων που για πολλοστή φορά έχουν πάρει την ανιούσα, φρενάρουν τα σχέδια τους και οδηγούν σε απόγνωση τους πρατηριούχους.

 

Σήμερα, η μέση τιμή πώλησης της αμόλυβδης στο νομό Ρεθύμνου κυμαίνεται από 1,40 έως 1,41 ευρώ το λίτρο, ενώ αυξημένη είναι και η τιμή του πετρελαίου κίνησης που κυμαίνεται μεταξύ 1,03 έως 1,05 ευρώ το λίτρο. Και όλα τα στιγμή που έχουν μειωθεί οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

 

Τη χαριστική βολή όμως στον κλάδο των πρατηριούχων θα δώσουν η σχεδιαζόμενη αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, αλλά και η αύξηση κατά μία μονάδα του υψηλού συντελεστή του ΦΠΑ.

 

Στην Κρήτη πάντως, οι πρατηριούχοι του νησιού βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής, καθώς ακόμα περιμένουν να εισπράξουν από το δημόσιο τα χρήματα για την εγκατάσταση συστημάτων εισροών-εκροών στα πρατήριά τους. Για το νησί θα διατεθούν 483.650 ευρώ σε 97 πρατήρια υγρών καυσίμων.