ΒΙΝΤΕΟ: «Γονατίζει» τις αγροτικές ενώσεις ο εξοντωτικός ΕΝΦΙΑ…

14.08

Σαν «βόμβες μεγατόνων» έχουν «σκάσει» στις περισσότερες αγροτοσυνεταιριστικές ενώσεις της Κρήτης, τα ραβασάκια του υπουργείου Οικονομικών με τον φουσκωμένο ΕΝΦΙΑ.
 
Στην Κρήτη, τα «σκήπτρα» κρατά η ένωση αγροτικών συνεταιρισμών Ηρακλείου που καλείται να πληρώσει ΕΝΦΙΑ το υπέρογκο ποσό των 210.000 ευρώ και ακολουθεί η ένωση Ρεθύμνου με συνολικό ποσό 130.000 ευρώ.
 
Ο εξοντωτικός ΕΝΦΙΑ σε συνδυασμό με την υπέρμετρη φορολόγηση από τις εκμισθώσεις των ακινήτων κάθε ένωσης, θέτουν σε κίνδυνο την βιωσιμότητά τους λένε, οι αγροτοσυνδικαλιστές, που ζητούν από το αρμόδιο υπουργείο να δει το θέμα με μεγαλύτερη ευαισθησία.

 
Ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί με τους υπέρμετρους φόρους να τις έχει κυριολεκτικά «γονατίσει», απειλώντας πλέον την βιωσιμότητά τους.
 
Ο λόγος για τις αγροτικές συνεταιριστικές ενώσεις της Κρήτης, που πέρα από τις τεράστιες πάγιες οικονομικές υποχρεώσεις, καλούνται επίσης να καταβάλουν στο ελληνικό κράτος και τον εξοντωτικό ΕΝΦΙΑ.
 
Τα «σκήπτρα» κρατά η ένωση αγροτικών συνεταιρισμών Ηρακλείου, που καλείται να πληρώσει ΕΝΦΙΑ 210.000 ευρώ και ακολουθεί η κεντρική συνεταιριστική ένωση σουλτανίνας με 170.000 ευρώ.
 
Τρίτη στη σειρά είναι η ένωση αγροτικών συνεταιρισμών Ρεθύμνου με 130.000 ευρώ, η ένωση αγροτικών συνεταιρισμών Μυλοποτάμου με 60.000 ευρώ, η ένωση αγροτικών συνεταιρισμών Χανίων με 40.000 ευρώ, η σταφιδική ένωση Χανίων με 26.000 ευρώ, ο αγροτικός συνεταιρισμός Μεσαράς με 25.000 ευρώ, η ένωση αγροτικών συνεταιρισμών Πεζών με 53.000 ευρώ, η ένωση αγροτικών συνεταιρισμών Ιεράπετρας με 31.000 ευρώ, η ένωση αγροτικών συνεταιρισμών Σητείας με 26.000 ευρώ και τέλος η ένωση αγροτικών συνεταιρισμών Μεραμβέλου Λασιθίου με 26.000 ευρώ.
 
Η ένωση Ρεθύμνου για παράδειγμα που έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης των χρεών της, οριακά μπορεί να ανταποκριθεί και η ανησυχία της διοίκησης είναι πλέον έκδηλη.
 
Πέρα από τον ΕΝΦΙΑ όμως, το κερασάκι στην τούρτα είναι και η δυσβάσταχτη φορολόγηση που υφίστανται από τις εκμισθώσεις των ακινήτων της.
 
Όπως τονίζει στη «Ν.Τ.» ο πρόεδρος της ένωσης Ρεθύμνου, Νικήστρατος Χαροκόπος, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις που έχουν γίνει στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για να αντιμετωπίσει το θέμα με περισσότερη ευαισθησία, κανένα αφτί δεν φαίνεται να ιδρώνει.
 
Μέχρι στιγμής πάντως, τα δάνεια της ένωσης Ρεθύμνου είναι εξυπηρετούμενα, σε αντίθεση με άλλες ενώσεις της Κρήτης που έχουν βρεθεί στο «κόκκινο».