ΒΙΝΤΕΟ: Καμπανάκι για το ΙΓΜΕ – «Απειλείται» λόγω συνταξιοδοτήσεων

15.42

Μπορεί να αποτελεί σημαντικό μοχλό ανάπτυξης για όλη την Ελλάδα και ειδικότερα για την Κρήτη, εντούτοις, κινδυνεύει να βάλει "λουκέτο" λόγω έλλειψης προσωπικού.
 
Ο λόγος για το ινστιτούτο γεωλογικών και μεταλλευτικών ερευνών, που στην Κρήτη εδρεύει στο Ρέθυμνο.
 
Το ΙΓΜΕ λοιπόν έχει βάλει "φρένο" στις γεωτρήσεις, επειδή έχει κυριολεκτικά εγκαταλειφτεί στο έλεος του Θεού και των κυβερνήσεων….

 
Από σαράντα κύματα έχει κυριολεκτικά περάσει τα τελευταία χρόνια η λειτουργία του ινστιτούτου γεωλογικών και μεταλλευτικών ερευνών, καθώς μια μπαίνει λουκέτο και μια ξαναλειτουργεί.
 
Όταν το 2013 το ΙΓΜΕ καταργήθηκε έστειλε στην ανεργία 400 υπαλλήλους, ενώ όταν επανιδρύθηκε δύο χρόνια μετά, λειτούργησε με 205 μόλις εργαζόμενους πανελλαδικά.
 
Στην Κρήτη το ΙΓΜΕ από τους 54 εργαζόμενους που είχε, τώρα λειτουργεί με 12 και χωρίς γεωτρύπανα.
 
Το ΙΓΜΕ, που στην Κρήτη εδρεύει στο Ρέθυμνο, αποτελεί σημαντικό μοχλό ανάπτυξης για το νησί, αφού πέρα από τις γεωτρήσεις ύδρευσης, ζώνες προστασίας υδρευτικών έργων και την απορρύπανση περιοχών, προσφέρει υπηρεσίες και σε κάθε περίπτωση φυσικής καταστροφής.
 
Και ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης είχε δεσμευθεί για 45 προσλήψεις μέσα στο 2016, αναμένονται και κονδύλια 15 εκατομμυρίων ευρώ.
 
Οι εργαζόμενοι όμως δηλώνουν απογοητευμένοι, καθώς δεν έχει ακόμα εγκριθεί το μεγάλο έργο της γεωλογικής χαρτογράφησης της Ελλάδας με σύγχρονα μέσα.
 
Για την ιστορία αξίζει να αναφέρουμε ότι το ΙΓΜΕ μαζί με άλλες αντίστοιχες υπηρεσίες έχει συμβάλλει ώστε να ξεδιψάσουν περιοχές της ανατολικής Κρήτης και δει ο Άγιος Νικόλαο και το Ηράκλειο που υπέφεραν από λειψυδρία, ενώ έχει προχωρήσει και σε σειρά γεωτρήσεων και στην δυτική Κρήτη.