ΒΙΝΤΕΟ:Κατάθλιψη, τροχαία και σεξ… απειλούν τους έφηβους

14.46

Οι ψυχικές διαταραχές με πρώτη την κατάθλιψη, ιδίως για τα νέα κορίτσια, οι τραυματισμοί σε τροχαία ατυχήματα, αλλά και τα λοιμώδη νοσήματα λόγω ανασφαλούς σεξ, είναι οι τρεις κυριότερες απειλές για την υγεία των απανταχού εφήβων, σύμφωνα με νέα διεθνή έρευνα.
 
Επιστήμονες από πανεπιστήμιο της Μελβούρνης κρούουν το καμπανάκι, ιδίως για την κατάθλιψη που αποτελεί το κυριότερο,όπως λένε, πρόβλημα υγείας των εφήβων σε ποσοστό πάνω από 10% διεθνώς!
 
Πάντως, στις πιο ανεπτυγμένες χώρες, τους νέους απειλούν και άλλα προβλήματα, όπως η παχυσαρκία, η ανεργία και η κοινωνική περιθωριοποίηση.

 
Πιο αναλυτικά, κατάθλιψη, τροχαία και σεξ. Αυτές είναι οι τρεις κυριότερες απειλές για την υγεία των εφήβων στις μέρες μας, όπως δείχνει διεθνή έρευνα που έγινε σε 188 χώρες από αυστραλιανό πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.
 
Οι ψυχικές διαταραχές, με πρώτη την κατάθλιψη αφορά κυρίως στα νέα κορίτσια από 15 έως 24 ετών, με την κρίση της εποχής να συμβάλει καθοριστικά.
 
Μάστιγα όμως αποτελούν και τα τροχαία δυστυχήματα. Θεωρείται ως μία από τις κυριότερες απειλές των νέων σχετίζεται κυρίως με το αλκοόλ, ενώ είναι και ο υπ’ αριθμόν ένας εφιάλτης για κάθε γονέα.
 
Το αλκοόλ πάντως, παραμένει η κυριότερη απειλή για την υγεία των νέων 20-24 ετών σε όλο τον κόσμο.
 
Και ενώ το σεξ -που για πολλές οικογένειες αποτελεί θέμα ταμπού- είναι μία από τις μεγαλύτερες απολαύσεις της ζωής, εντούτοις αποτελεί απειλή για τους νέους, αγόρια και κορίτσια. Ο λόγος είναι τα λοιμώδη νοσήματα λόγω ανασφαλούς σεξ.
 
Τα δύο τρίτα των νέων μεγαλώνουν σε χώρες όπου ποικίλες απειλές, όπως το AIDS και οι πρόωρες εγκυμοσύνες, αποτελούν καθημερινή πραγματικότητα. Άλλωστε, ο ταχύτερα αυξανόμενος παράγων κινδύνου για τους εφήβους την τελευταία 25ετια, είναι το ανασφαλές σεξ.
 
Σύμφωνα πάντως με την έρευνα, ο ιός HIV του AIDS, τα τροχαία δυστυχήματα και οι πνιγμοί προκαλούν πάνω από το ένα τέταρτο των θανάτων των εφήβων παγκοσμίως. Στις πιο ανεπτυγμένες χώρες, τους νέους απειλούν και άλλα προβλήματα, όπως η παχυσαρκία, η ανεργία και η κοινωνική περιθωριοποίηση.