ΒΙΝΤΕΟ: Κρητική Διατροφή: Το καλύτερο φάρμακο και το μυστικό της μακροζωίας

14.05

 
Είναι το καλύτερο φάρμακο και αποτελεί το μυστικό της μακροζωίας για τους κατοίκους του νησιού μας. Ο λόγος για την παραδοσιακή κρητική διατροφή, που μπορεί νααποτελέσει πολύτιμο σύμμαχο πρόληψης ασθενειών και προαγωγής της υγείας.
 
Επιστημονικές μελέτες του 1960, έδειξαν ότι οι άνδρες ηλικίας 40 έως 60 χρονών στην Κρήτη, είχαν το χαμηλότερο βάρος και δείκτη μάζας σώματος σε σύγκριση με άλλους πληθυσμούς, ενώ στο νησί υπήρχαν τα λιγότερα κρούσματα στον τομέα των καρδιαγγειακών παθήσεων και των αιφνιδίων θανάτων.

 
Είναι το καλύτερο «φάρμακο» στην προαγωγή της υγείας και στην πρόληψη των ασθενειών και δεν χρειάζεται να δαπανήσουμε ένα σωρό χρήματα για να το αποκτήσουμε. Ο λόγος για την παραδοσιακή κρητική διατροφή του 1960.
 
Οι κρητικοί στην δεκαετία του ’60, όπως έδειξαν επιστημονικές έρευνες της εποχής και οι οποίες επιβεβαιώνονται και από τις νεότερες μελέτες, είχαν το χαμηλότερο βάρος και δείκτη μάζας σώματος σε σύγκριση με άλλους πληθυσμούς. Ενώ το νησί είχε τα λιγότερα κρούσματα στον τομέα των καρδιαγγειακών παθήσεων και των αιφνιδίων θανάτων.
 
Η κρητική διατροφή αποτελεί διαχρονικά, ασπίδα για τον ανθρώπινο οργανισμό στην πρόληψη των ασθενειών, υποστηρίζει ο καθηγητής της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Κρήτης, Αντώνης Καφάτος.
 
Όπως εξηγεί στη «Ν.Τ.» ο διατροφολόγος, Χάρης Χαρωνίτης, σήμερα και οι κρητικοί δυστυχώς παρασύρονται από τον δυτικό τρόπο διατροφής, με συνέπεια οι ασθένειες της εποχής να χτυπούν συχνά την πόρτα τους.
 
Η διατροφή των Κρητικών το 1960 περιελάμβανε δημητριακά, αυγά, τυρί, μαύρο ψωμί, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ελαιόλαδο, ψάρι, κοτόπουλο και κόκκινο κρέας μια φορά το μήνα. Ωστόσο, η διατροφή αυτή συνοδευόταν από καθημερινή άσκηση, που περιελάμβανε χειρωνακτικές εργασίες και περπάτημα.
 
Επίσης, πάνω από το 60% των ανδρών της Κρήτης το 1960, τηρούσαν αυστηρά τις νηστείες της Εκκλησίας και δεν έτρωγαν, δηλαδή, κρέας, γαλακτοκομικά και αυγά για περίπου 180 ημέρες το χρόνο. Το ψάρι επιτρέπεται συχνότερα, ενώ τα θαλασσινά επιτρέπονται σε όλες τις νηστείες.
 
Η θρεπτική αξία των προϊόντων που καταναλώνουν οι άνθρωποι έχει μεγάλη σημασία, καθώς σήμερα, τα περισσότερα προσθέτουν μόνο βάρος στον οργανισμό.
 
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, 100 γραμμάρια μπισκότα γεμιστά έχουν 524 θερμίδες, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα μήλου μόλις 47 θερμίδες. Επίσης, 100 γραμμάρια τηγανιτές πατάτες έχουν 530 θερμίδες, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα ψητής πατάτας έχει μόλις 93 θερμίδες.