ΒΙΝΤΕΟ-Με 251 «ναι» η εξουσιοδότηση στον πρωθυπουργό, απώλειες στον ΣΥΡΙΖΑ

03.38

Με ευρεία εντολή 250 «ναι» έναντι 32 «όχι» και 8 «παρών» από τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξουσιοδοτήθηκε από τη Βουλή να διαπραγματευτεί με βάση την ελληνική πρόυταση μία συμφωνία με τους πιστωτές.

«Παρών» Λαφαζάνης, Στρατούλης και Λαπαβίτσας, «όχι» από Γαΐτάνη, Ψαρέα – Oι διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ

«Παρών» ψήφισαν ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης στη Βουλή για την έγκριση της ελληνικής πρότασης.

Εκτός από τον κ. Στρατούλη και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, που είχε προαναγγείλει την ψήφο της στην ομιλία της, «παρούσα» δήλωσε η Αγλαΐα Κυρίτση, «παρών» ο Κώστας Λαπαβίτσας, ο Στάθης Λεουτσάκος ο Γιάννης Σταθάς και ο Αθανάσιος Σκούμας.

«Όχι» ψήφισαν η Ιωάννα Γαΐτάνη και η Ελένη Ψαρέα.

Απόντες ήταν η Ραχήλ Μακρή, ο Δημήτρης Κοδέλας, ο Βασίλης Κυριακάκης, η Ελένη Σωτηρίου ο Βασίλης Χατζηλάμπρου.

O Γιάννης Βαρουφακης και η Ελένη Αυλωνίτου (έστειλαν επιστολική ψήφο με «ναι»)

Μετά την παρέμβαση της Ζωής Κωνσταντοπούλου που δήλωσε πως δεν υπερψηφίζει την ελληνική πρόταση αλλά δηλώνει παρούσα, ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας έλαβε τον λόγο και με φανερή την ένταση στη φωνή του, έθεσε θέμα εμπιστοσύνης προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με τις προθέσεις του πρωθυπουργού για εκλογές σε περίπτωση που χαθεί η δεδηλωμένη να είναι γνωστή.

Με αυτό τον ελιγμό ο κ. Τσίπρας προσπάθησε έστω και την ύστατη στιγμή να πείσει εκείνους που τις τελευταίες ώρες φλερτάριζαν με την καταψήφιση της ελληνικής πρότασης, ύστερα και την παρέμβαση της Ζωής Κωνσταντοπούλου που άφησε σαφείς αιχμές κατά της κυβέρνησης.

Όπως είπε σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές η συνείδηση του καθενός βαραίνει και τόνισε πως η εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών αποτελεί επιλογής υψηλής ευθύνης και όσον αφορά τους βουλευτές της πλειοψηφίας αποτελεί το ελάχιστο δείγμα εμπιστοσύνης στο σύνολο της κυβέρνησης.

Ουσιαστικά με τη δευτερολογία του ο κ. Τσίπρας ζήτησε η ψήφο για εξουσιοδότηση στον Ευκλείδη Τσακαλώτο να μετατραπεί σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση και το πρόσωπό του.

πηγές: in.gr , euronews.gr