ΒΙΝΤΕΟ:Με φόρους «φωτιά» έκανε ποδαρικό ο Ιούνιος…

14.02

Μπαράζ αυξήσεων σε αγαθά και υπηρεσίες, επιφέρει από σήμερα η νέα αύξηση του ΦΠΑ από 23% σε 24%.
 
"Φωτιά" πλέον έχουν πάρει τα καύσιμα, ταβέρνες και καφετέριες, η μπύρα, αλλά και οι λογαριασμοί κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, ενώ επιβάλλεται και επιπλέον φόρος 11% στη συνδρομητική τηλεόραση.
 
Οι νέοι έμμεσοι φόροι πάντως, προβληματίζουν ιδιαίτερα τους παράγοντες της αγοράς οι οποίοι φοβούνται περαιτέρω συρρίκνωση της κατανάλωσης.

 
Αναλυτικότερα, αδειάζουν κυριολεκτικά από σήμερα οι τσέπες μας, αφού ο Ιούνιος μας έκανε ποδαρικό με φοροκαταιγίδα. Με το «καλημέρα σας» λοιπόν, πληρώνουμε υψηλότερο ΦΠΑ σε αγαθά και υπηρεσίες.
 
Η αύξηση από το 23% στο 24% του ΦΠΑ, συνεπάγεται με σημαντικότατες αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων, αλλά και των αυτοκινήτων, καθώς πλέον εφαρμόζονται τα νέα τέλη ταξινόμησης.
 
Πέρα από τα οχήματα από σήμερα καίνε και τα καύσιμα, στα οποία εκτός από τον ΦΠΑ, φωτιά έβαλε και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης.
 
Ακριβότερα όμως θα πληρώνουμε στο εξής και τα οινοπνευματώδη ποτά, τα ροφήματα και τον καφέ, ενώ σε ότι αφορά στον καφέ, προ των πυλών είναι και το δεύτερο «καπέλο».
 
Από το διπλό «καπέλο» όμως, δεν γλίτωσε ούτε η μπύρα. Πέρα από την αύξηση του ΦΠΑ, διπλασιάστηκε και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης. Μάλιστα οι λιανικές τιμές πώλησης της μπύρας αναμένεται να αυξηθούν έως 10%.
 
«Φωτιά» όμως παίρνουν και οι λογαριασμοί των τηλεφώνων, σταθερών, κινητών και ίντερνετ, ενώ θεσπίστηκε και ειδικό τέλος 10% στην συνδρομητική τηλεόραση.
 
Σε απόγνωση όμως είναι και οι επαγγελματίες εστίασης, οι οποίοι δηλώνουν πως δεν μπορούν πλέον να απορροφήσουν τη νέα αύξηση του ΦΠΑ.
 
Κατάτι ακριβότερα όμως είναι και τα εισιτήρια για λεωφορεία, αεροπλάνα και πλοία, καθώς και τα κόμιστρα ταξί. Μοναδική ίσως εξαίρεση αποτελούν οι οδηγοί ταξί των Χανίων, οι οποίοι δεν θα αφήσουν την αύξηση να φτάσει στους πελάτες τους.
 
Και την ώρα που τα έξοδα αυξάνονται, μειώνονται και μάλιστα αισθητά τα έσοδα. Από τώρα και στο εξής θα ισχύουν νέες κρατήσεις, βάσει της νέας κλίμακας εισοδήματος του 2016 που έχει αναδρομική ισχύ από 1η Ιανουαρίου.