ΒΙΝΤΕΟ: Μειώνονται τα τέλη στα κοιμητήρια

12.31

Τη μείωση των τελών στα δημοτικά κοιμητήρια προωθεί ο Δήμος Ηρακλείου. Τα παράπονα των δημοτών, που ήταν εκατοντάδες, οδήγησαν τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Γιώργο Καραντινό, στην απόφαση να προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο τη μείωση των τελών. Σύμφωνα με τον ίδιο, από τους περίπου 3.500 πολίτες που δέχθηκε τον τελευταίο χρόνο στο γραφείο του, οι μισοί ζητούσαν να υπάρξουν μειώσεις, αφού δε μπορούσαν να ανταποκριθούν λόγω της οικονομικής κρίσης.

Όπως προτείνεται:

  • Ο 4ος χρόνος παραμονής του νεκρού στο ταφοπέδιο να είναι δωρεάν και μετά από αυτό η χρέωση να γίνεται ανά τρίμηνο. Παράλληλα προτείνουμε από την 1η Ιανουαρίου του 2016 το κόστος των τάφων 3ετούς χρήσης με μάρμαρο από τα 850 ευρώ να μειωθεί στα 700 ευρώ, εφάπαξ ή σε 3 μηνιαίας δόσεις άτοκα.
  • Οι τάφοι 3ετούς χρήσης χωρίς μάρμαρο από 550 ευρώ σε 450 ευρώ, εφάπαξ ή σε 3 μηνιαίες δόσεις άτοκα και για όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα κάτω 12.000 ευρώ 6 μηνιαίες δόσεις άτοκα.
  • Για τους παιδικούς τάφους το κόστος μειώνεται από τα 30 ευρώ στα 20 ευρώ ενώ στα παιδικά χώματα η ταφή είναι δωρεάν.
  • Η 3μηνη παράταση μετά την συμπλήρωση 4 ετών από 75 ευρώ μειώνεται σε 55 ευρώ.
  • Τέλος για το οστεοφυλάκιο, η φύλαξη μονού κιβωτίου από 30 ευρώ προτείνουμε να μειωθεί σε 15 ευρώ το χρόνο και για το διπλό από 30 ευρώ σε 20 ευρώ το χρόνο. Επίσης στις προθέσεις μας είναι αναφορικά με τη φύλαξη των κιβωτίων να υπάρξει έκπτωση της τάξης του 20% μετά τη 10ετία και 30% μετά τα 30 χρόνια.
  • Όλα τα υπόλοιπα τέλη χρήσης και η παροχή υπηρεσιών στα Δημοτικά Κοιμητήρια παραμένουν ως έχουν, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων.

Ελένη Γκοντέ