ΒΙΝΤΕΟ: Μέσω κάρτας θα πληρώνουμε φόρους

10.22

Μέσω taxis, με χρέωση της πιστωτικής κάρτας ή της χρεωστικής, θα μπορούν να πληρώνουν τις οφειλές τους προς τη φορολογική διοίκηση οι φορολογούμενοι από τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου οικονομικών, η νέα εφαρμογή θα ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016 και ο φορολογούμενος θα έχει τη δυνατότητα να επιλέγει απευθείας από την οθόνη του υπολογιστή του το χρέος και το ποσό που επιθυμεί να πληρώσει με τη χρεωστική ή την πιστωτική του κάρτα.

Με τον τρόπο αυτόν, αναμένεται αφ’ ενός να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι, αφετέρου να εκλείψει το φαινόμενο των υπερεισπράξεων που σημειώνονται σήμερα, εξαιτίας του γεγονότος ότι πολλοί φορολογούμενοι κάνουν λάθος στην ταυτότητα οφειλής, με αποτέλεσμα να πληρώνουν φόρους… άλλα αντ’ άλλων.

Οπως προκύπτει από την απάντηση του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη σε ερώτηση του βουλευτή Βασίλη Κεγκέρογλου, η ΓΓΔΕ και ειδικότερα η διεύθυνση ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, έχει προχωρήσει ήδη σε συμψηφισμό 268.980 υπερεισπράξεων που αφορούν σε 210.297 ΑΦΜ με το ποσό που συμψηφίστηκε να φτάνει τα 10,37 εκατ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των υπερεισπράξεων αυτών, σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη, οφείλεται στο γεγονός ότι οι φορολογούμενοι πληρώνουν με λανθασμένη ταυτότητα οφειλής.

Το πρόβλημα αυτό αναμένεται να αντιμετωπιστεί με την απευθείας χρέωση της κάρτας του φορολογούμενου μέσα από το σύστημα taxis, χωρίς να χρειάζεται να αναπαράξει την ταυτότητα οφειλής. Ενα αντίστοιχο σχέδιο είχε δρομολογήσει από το 2013 ο τότε ΓΓΔΕ Χάρης Θεοχάρης, το οποίο όμως, μετά την απομάκρυνσή του, δεν προχώρησε.

Από άλλες απαντήσεις του κ. Αλεξιάδη σε ερωτήσεις βουλευτών προκύπτει άλλωστε ότι το υπουργείο οικονομικών δεν εξετάζει νέα τροποποίηση του ακατάσχετου ορίου μισθών και συντάξεων όπως επίσης και ότι οφειλές από ΕΝΦΙΑ ή τέλη κυκλοφορίας δεν μπορούν να υπαχθούν στο νόμο Κατσέλη, για οφειλέτες οι οποίοι έχουν κάνει χρήση των διατάξεών του.

από real.gr