[ΒΙΝΤΕΟ] Ένα Χανιώτικο κρασί δεύτερο καλύτερο κρασί του Ελληνικού αμπελώνα

15.29
Μια ακόμα σημαντική διάκριση απέσπασε το Οινοποιείο Ντουράκης από τα Χανιά καθώς πρόσφατα το site οινογευσίας krasiagr.com κατέταξε το Ρωμέικο 1997 του οινοποιείου στη δεύτερη θέση της λίστας με τα καλύτερα ελληνικά κρασιά αποσπώντας βαθμολογία 94/100.
Μάλιστα το συγκεκριμένο κρασί, είναι επίσης το μοναδικό από την Κρήτη στη συγκεκριμένη λίστα, κάτι που ανεβάζει ακόμα περισσότερο την αξία του.
Η μεγάλη αυτή διάκριση αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς αφορά ένα κρασί μιας τοπικής ποικιλίας που καλλιεργείται μόνο στην Δυτική Κρήτη.
Στην  κριτική του για το Ρωμέικο Dourakis 1997, το krasiagr.com γράφει:
“Το Ρωμέικο Dourakis 1997 έμεινε για 2 περίπου χρόνια σε βαρέλι 600 λίτρων με σκοπό να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά της η ποικιλία και ακολούθησε πολύχρονη ωρίμανση στη φιάλη.
Σε φιάλη -και γραφή- που θυμίζει το East India Solera SHERRY(Emilio Lustau), το Romeiko Dourakis 1997, έχει μέτριο κεχριμπαρί χρώμα με χρυσές ανταύγειες, ενώ στην συναρπαστική του μύτη, θυμίζει ένα υπέροχο Fino»Tres Palmas» sherry, προσφέροντας απίστευτη πολυπλοκότητα με μια ευρεία γκάμα αρωμάτων καβουρντισμένων ξηρών καρπών, αποξηραμένων φρούτων και βοτάνων, σταφίδας και φλούδας πορτοκαλιού, στα οποία με το πέρασμα της ώρας προστίθενται αρώματα καρυδιού, τομπάκο, κόκκων καφέ και μαύρης σοκολάτας.
Η πολύχρονη παλαίωση έχει χαρίσει σε αυτό το σπάνιο sherry-like κρασί μια εντυπωσιακή συγκέντρωση, βάθος και πολυπλοκότητα γεύσεων γύρω από τον yeasty πυρήνα του, ωστόσο η ζεστασιά από το ψηλό αλκοόλ (15%) και η επιμονή στην επίγευση κάνουν αυτό το οινικό διαμάντι απαράμιλλα γοητευτικό”.
Βαρδής Καλογεράκης