ΒΙΝΤΕΟ: Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: Δωρεάν τέστ Παπ στο ιατρείο Αλληλεγγύης

11.38

Δωρεάν γυναικολογικές εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα ?με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας- στο ιατρείο κοινωνικής αλληλεγγύης στο Ρέθυμνο.

 

Ελληνίδες και οικονομικές μετανάστριες έστειλαν -μέσω του τηλεοπτικού φακού- μήνυμα αφύπνισης, ώστε να μην αμελλούν οι γυναίκες να κάνουν το τέστ Παπανικολάου, το οποίο μπορεί να αποδειχτεί σωτήριο για τη ζωή τους.

 

Πάντως, οι τελευταίες επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, αυξάνεται και σε νέες γυναίκες.

 

Αναλυτικότερα, ραγδαία αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, που χτυπά πλέον και γυναίκες στην αναπαραγωγική ηλικία.

 

Η 8η Μαρτίου, που είναι η παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα της γυναίκας, έρχεται να υπενθυμίσει σε όλες τις γυναίκες πόσο απαραίτητος είναι ο προληπτικός έλεγχος που ζώσει κυριολεκτικά ζωές.

 

Η Σβετλάνα που είναι οικονομική μετανάστρια από την Βουλγαρία και ζει τα τελευταία πολλά χρόνια στο Ρέθυμνο, εξηγεί στη «Ν.Τ.». πως μια απλή εξέταση τέστ παπ την γλίτωσε από τα χειρότερα.

 

Το ιατρείο κοινωνικής αλληλεγγύης στο Ρέθυμνο ανήμερα της 8ης Μαρτίου, οργάνωσε δωρεάν εξέταση τέσπ παπ για όλες τις γυναίκες ασφαλισμένες και μη.

 

Η επιστημονική κοινότητα κρούει το καμπανάκι, καθώς μελέτες δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας εμφανίζει αύξηση σε ηλικίες κάτω των 50χρόνων!

 

Τα στοιχεία των νέων μελετών έχουν ανησυχήσει τους γυναικολόγους αφού μέχρι πρόσφατα ο μέσος όρος ηλικίας των γυναικών που χτυπούσε ήταν γύρω στα 52 χρόνια.

 

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία, κάθε χρόνο παγκόσμια, διαγιγνώσκονται με καρκίνο τραχήλου μήτρας περίπου 500.000 γυναίκες (το 80% των οποίων σε αναπτυσσόμενες χώρες) και δυστυχώς περίπου οι μισές (275.000) καταλήγουν από την νόσο.

 

Στην Ευρώπη, ο αριθμός νέων περιστατικών ανά έτος ανέρχεται περίπου σε 50.000, στις ΗΠΑ στις 13.000, και στην Ελλάδα 400.

 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η μόνη προφύλαξη που μπορεί να πάρει κάθε γυναίκα είναι να κάνει συστηματικά γυναικολογικές εξετάσεις και το τεστ Παπανικολάου. Άλλωστε, η πρόγνωση επιβίωσης είναι καλύτερη όταν ο καρκίνος διαγιγνώσκεται σε πρώιμο στάδιο εξέλιξης.