ΒΙΝΤΕΟ: Υποχρεωτική η εγκατάσταση P.O.S. σε εστίαση και ελεύθερους επαγγελματίες

11.57

 
Υποχρεωτική θα είναι πλέον από τον Ιανουάριο του 2017 η εγκατάσταση των μηχανημάτων pos σε όλα τα καταστήματα.
 
Η αρχή θα γίνει με τα καταστήματα μαζικής εστίασης και τα κέντρα διασκέδασης, ενώ στη διάρκεια της χρονιάς το μέτρο θα επεκταθεί σε γιατρούς, δικηγόρους, λογιστές και άλλους ελεύθερους επαγγελματίες.
 
Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να πατάξει την φοροδιαφυγή, με τους ελεύθερους επαγγελματίες όμως, να καλούν την κυβέρνηση να δώσει άμεσα λύση και στο πρόβλημα με τον ακατάσχετο λογαριασμό των επιχειρήσεων.

 
Μπορεί εδώ και ένα χρόνο τα capital controls να έβαλαν για τα καλά στη ζωή μας το πλαστικό χρήμα, ωστόσο για πολλές επιχειρήσεις δεν είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να διαθέτουν τα απαραίτητα μηχανήματα pos.
 
Το αποτέλεσμα είναι οι πελάτες να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν εάν δεν έχουν πάνω τους μετρητά.
 
Το τελευταίο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι από την πρωτοχρονιά του 2017 πρωτίστως τα καταστήματα μαζικής εστίασης -από εστιατόρια μέχρι και καφενεία- αλλά και τα κέντρα διασκέδασης θα είναι υποχρεωμένα πλέον να δέχονται πληρωμές πελατών μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών.
 
Το «κερασάκι στην τούρτα» ήταν το 24% στον ΦΠΑ, απαντά το σύλλογος εστίασης Ρεθύμνου.
 
Στη διάρκεια του 2017 το μέτρο θα επεκταθεί και σε γιατρούς, δικηγόρους, λογιστές και άλλους ελεύθερους επαγγελματίες, με τους τελευταίους όμως να απαντούν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει σύντομα να ξεκαθαρίσει το θέμα και με τον ακατάσχετο λογαριασμό.
 
Και ενώ η αγορά στενάζει από την φοροεισπρακτική πολιτική που δέχεται, τα μηχανήματα POS έχουν βρεθεί σε δεύτερη μοίρα για πολλές επιχειρήσεις.
 
Στο Ρέθυμνο για παράδειγμα, η πλειοψηφία των εμπορικών καταστημάτων δεν διαθέτει το απαραίτητο αυτό μηχάνημα.
 
Το οικονομικό επιτελείο πάντως, ξεκαθαρίζει πως όσες από τις επιχειρήσεις δεν συμμορφώνονται με αυτή την υποχρέωση θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο απώλειας πελατείας και απότομης συρρίκνωσης του τζίρου τους.

Και αυτό διότι δεν θα συμπεριληφθούν στο μητρώο "επιχειρήσεων με POS" που θα εκδώσει και θα δημοσιοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών, καθοδηγώντας έτσι τους καταναλωτές να προτιμούν μόνο όσες επιχειρήσεις διαθέτουν το μαγικό αυτό μηχάνημα.