ΒΙΝΤΕΟ: Πρόταση σοκ των Σοφών – «Μαχαίρι» και στον κατώτατο μισθό

13.50

 
Μετά το «ψαλίδι» στις συντάξεις, σοκ και δέος ειδικότερα στους νέους που ετοιμάζονται να εισέλθουν στην αγορά εργασίας, προκαλεί η πρόταση των Σοφών που προτείνει «μαχαίρι» και στον κατώτατο μισθό!
 
Σήμερα ο κατώτατος μισθός στην χώρα μας κυμαίνεται στα 586 ευρώ και οι Σοφοί προτείνουν πως θα πρέπει να κατρακυλήσει στα 527 ευρώ τον πρώτο χρόνο εργασίας για την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας!
 
Σ’ αυτή την περίπτωση πάντως, μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι νέοι άνω των 25 ετών.

 
Σοκ και δέος σε κάθε νέο που ετοιμάζεται να εισέλθει στον εργασιακό στίβο προκαλεί η νέα πρόταση της επιτροπής των Σοφών που προβλέπει «μαχαίρι» ακόμα και στον κατώτατο μισθό!
 
Σήμερα ο κατώτατος μισθός στην χώρα μας κυμαίνεται στα 586 ευρώ και οι Σοφοί προτείνουν πως θα πρέπει να κατρακυλήσει στα 527 ευρώ!
 
Ο μισθός των 527,40 ευρώ για την ακρίβεια, λένε οι Σοφοί, θα αφορά στον πρώτο χρόνο εργασίας -ανεξαρτήτως ηλικίας του εργαζόμενου- για   την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας, ενώ τον δεύτερο χρόνο θα καταβάλλεται μισθός 556,78 ευρώ.
 
«Ποιος άραγε μπορεί να ζήσει με τόσα χρήματα», διερωτάται ο Δημήτρης που είναι οδηγός ταξί στο Ρέθυμνο.
 
Μεγάλοι χαμένοι εάν τελικά γίνει αποδεκτή η πρόταση από τους θεσμούς θα είναι οι νέοι άνω των 25 ετών.
 
Και αυτό διότι όποιος νέος 25 ετών και άνω εργαστεί για πρώτη φορά, οι αμοιβές του για πλήρη απασχόληση θα είναι κατ΄ ελάχιστο 586 ευρώ, ενώ με βάση την πρόταση, θα πρέπει να πληρώνεται με μισθό 526 ευρώ.
 
«Σύντομα όλοι μας θα ρίξουμε μαύρη πέτρα πίσω μας», σχολιάζει στη «Ν.Τ.» η Άννα που εργάζεται σε τουριστική επιχείρηση στο Ρέθυμνο.
 
Το ζήτημα θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους θεσμούς μετά τις 17 Οκτωβρίου, ενώ την επίμαχη πρόταση υποστηρίζει η πλειοψηφία της Επιτροπής των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων για τις αλλαγές στα εργασιακά.
 
Στο τελικό πόρισμα της Επιτροπής πάντως, υπογραμμίζεται ότι ο χαμηλότερος μισθός δεν πρέπει να συνδέεται με την ηλικία διότι οι περισσότεροι νέοι σπουδάζουν περισσότερα χρόνια, ενώ θα διευκολύνει τη μετάβασή τους από την εκπαίδευση στην εργασία.