ΒΙΝΤΕΟ: Σε απεργιακό κλοιό η Κρήτη – Επίκαιρα τα μηνύματα του Σταύρου Καλλέργη

13.24

Με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και συλλαλητήρια απάντησαν σήμερα και οι συνδικαλιστές της Κρήτης στο ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται το βράδυ στη βουλή.

 

Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, αγροτοκτηνοτρόφοι και επιστημονικοί φορείς κάλεσαν την κυβέρνηση έστω και στο παρά πέντε να πάρει πίσω το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που βάζει ταφόπλακα σε κάθε εργαζόμενο και συνταξιούχο, ενώ προειδοποίησαν πως οι αγώνες τους θα συνεχιστούν.

 

Στο μεταξύ, το μεσημέρι στο Μπραχίμο Ρεθύμνου συνδικαλιστές από όλο το νησί, γιόρτασαν την εργατική πρωτομαγιά στο μνημείο του Σταύρου Καλλέργη.

 

Αναλυτικότερα, σε απεργιακό κλοιό σήμερα και η Κρήτη με αιχμή του δόρατος το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται το βράδυ στη βουλή. Στα Χανιά τα εργασιακά σωματεία, αγρότες, κτηνοτρόφοι, εργατοϋπάλληλοι, επαγγελματίες αλλά και συνταξιούχοι μαζί με το ΠΑΜΕ, έδωσαν ραντεβού στις 11 το πρωί στην πλατεία Νέων καταστημάτων.

 

Οι διαδηλωτές ανάρτησαν πανό και φώναξαν συνθήματα, κατά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ χαρακτήρισαν το νέο νομοσχέδιο ως αντιλαϊκό και προειδοποίησαν ότι θα οδηγήσει τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση. Στη 1.30 το μεσημέρι έκαναν πορεία στην πόλη, από την οδό Χάληδων για να καταλήξουν στη Σπλάντζια.

 

Αντίστοιχο το σκηνικό και στο Ρέθυμνο με τα μέλη του ΠΑΜΕ να διαδηλώνουν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, καλώντας τους πολίτες να συστρατευθούν στον αγώνα τους. Απογοητευτική όμως ήταν η εικόνα έξω από το εργατικό κέντρο Ρεθύμνου. Λιγοστοί ήταν οι συνδικαλιστές που έδωσαν το “παρών” στην απεργιακή συγκέντρωση.

 

Επί ποδός όμως ήταν σήμερα και οι συνδικαλιστές του Ηρακλείου, αλλά και του Αγίου Νικολάου που πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και συλλαλητήρια στα κέντρα των πόλεων της ανατολικής Κρήτης.

 

Το μεσημέρι εξάλλου, τα συνδικαλιστικά σωματεία του νησιού τίμησαν την ημέρα της εργατικής πρωτομαγιάς στο Μπραχίμο Μυλοποτάμου στο Ρέθυμνο και συγκεκριμένα στο μνημείο του πρωτοπόρου σοσιαλιστή της Ευρώπης, Σταύρου Καλλέργη.

 

Ο “Άγιος του Πνεύματος”, όπως αποκαλούσαν τον Σταύρο Καλλέργη, ήταν εκείνος που το 1893, σε ηλικία 25 μόλις ετών, πρωτοστάτησε για τον εορτασμό της εργατικής πρωτομαγιάς στην Ελλάδα, ενώ το σοσιαλιστικό του πρόγραμμα εξακολουθεί να είναι επίκαιρο και στις μέρες μας.