ΒΙΝΤΕΟ: Σε φορτισμένο κλίμα η δίκη του γερμανού Χάινς Ρίχτερ

17.17

Σε φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα και με την απουσία του ίδιου του κατηγορούμενου, ξεκίνησε το πρωί στο μονομελές πρωτοδικείο Ρεθύμνου, η δίκη του γερμανού ιστορικού και συγγραφέα Χάινς Ρίχτερ.

Ο γερμανός ακαδημαϊκός που παραπέμφθηκε σε δίκη από τον εισαγγελέα πρωτοδικών Ρεθύμνου, κατηγορείται για άρνηση εγκλημάτων του ναζισμού σε βάρος του κρητικού λαού.

Ανάμεσα στο ακροατήριο ήταν και δεκάδες θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, που ζητούν δικαίωση.

Αναλυτικότερα, απόντος του κατηγορουμένου και με μια σειρά ενστάσεων από πλευράς συνηγόρου υπεράσπισης για το θέμα της πολιτικής αγωγής, ξεκίνησε στο μονομελές πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου η δίκη του ιστορικού Χάινς Ρίχτερ.

Ο γερμανός ακαδημαϊκός κατηγορείται για άρνηση εγκλημάτων του ναζισμού σε βάρος των Κρητικών, με βάση τα όσα ισχυρίζεται στο βιβλίο του για τη “Μάχη της Κρήτης”.

Κατά την ακροαματική διαδικασία εξετάστηκε ένας από τους επτά συνολικά μάρτυρες και πρόκειται για τον Ηρακλειώτη βουλευτή, Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην -εν κρυπτώ- αναγόρευση πριν από ένα χρόνο του Χάινς Ρίχτερ σε επίτιμο διδάκτορα του πανεπιστημίου Κρήτης. Μάλιστα το δικαστήριο έχει καλέσει ως μάρτυρες και τρείς ακαδημαϊκούς του πανεπιστημιακού ιδρύματος.

Από νωρίς το πρωί το δικαστικό μέγαρο κατακλύστηκε από δεκάδες συγγενείς θυμάτων της γερμανικής θηριωδίας, οι οποίοι ύψωσαν πανό κατά της παραποίησης της ιστορίας. Ανάμεσά τους ήταν και δύο επιζήσαντες από την κατοχή. Ο κ. Βασίλης Παπαδόπουλος και η κα Ευαγγελία Μαρούλη, που μίλησαν στη “Ν.Τ.” για την φρίκη του πολέμου.

Η ακροαματική διαδικασία διεκόπη το απόγευμα και θα συνεχιστεί στις 12 το μεσημέρι της ερχόμενης Παρασκευής. Θυμίζουμε ότι ο γερμανός ιστορικός παραπέμφθηκε σε δίκη έπειτα από αίτημα του εισαγγελέα Ρεθύμνου, Γεώργιου Πατεράκη, στηριζόμενος στον ισχύοντα νόμο για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία.