ΒΙΝΤΕΟ: Σε πεδίο μάχης το κέντρο Ρεθύμνου με φόντο το προσφυγικό

09.30

 
Εμπόλεμη ζώνη θύμιζε το μεσημέρι το κέντρο του Ρεθύμνου, έξω από το δημαρχείο, καθώς σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια μεταξύ δύο ομάδων πολιτών με φόντο το προσφυγικό.
 
Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που είχαν "ζώσει" το σημείο, αναγκάστηκαν να κάνουν ρίψη δακρυγόνων για να εκτονωθεί η κατάσταση, ενώ στις 2 το μεσημέρι που ξεκίνησε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το προσφυγικό τα δύο "στρατόπεδα" των πολιτών συνέχισαν τις μεταξύ τους επιθέσεις εκσφενδονίζοντας μπουκάλια νερού και ξύλα. Από τα επεισόδια τραυματίστηκαν δύο άτομα.
 

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε το μεσημέρι το κέντρο της πόλης του Ρεθύμνου, μπροστά από το δημαρχείο, με φόντο το προσφυγικό.
 
Ομάδα πολιτών που τάσσεται κατά της έλευσης μεταναστών στο νησί, δέχτηκε επίθεση από άλλη ομάδα που τάσσεται υπέρ της φιλοξενίας των προσφύγων. Από την άγρια συμπλοκή τραυματίστηκε στο κεφάλι ένας νεαρός άνδρας, στον οποίο παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από πλήρωμα του ΕΚΑΒ που έσπευσε στο σημείο.
 
Διμοιρίες των ΜΑΤ που ήταν παραταγμένες γύρω από το δημαρχείο έκαναν χρήση δακρυγόνων, για να εκτονωθεί η κατάσταση.
 
Εξαιτίας της αποπνικτικής ατμόσφαιρας από τα χημικά, εμπορικά και υποκαταστήματα τραπεζών γύρω από το δημαρχείο αναγκάστηκαν να κατεβάσουν ρολά, ενώ διεκόπη η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στο κέντρο.
 
Ακόμα και οι μαθητές του 2ου δημοτικού σχολείου που βρίσκεται απέναντι από το δημαρχείο αναγκάστηκαν τα διαλλείματα να μείνουν κλεισμένοι στις αίθουσες, ενώ με τρόμο οι γονείς άρχισαν να παίρνουν τα παιδιά τους από το σχολείο γύρω στη 1,30 το μεσημέρι.
 
Σε αστυνομικό κλοιό βρέθηκε και το δημαρχιακό μέγαρο, όπου τo μεσημέρι ξεκίνησε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το προσφυγικό.
 
Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης τα δύο στρατόπεδα των πολιτών συγκρούονταν μεταξύ τους εκσφενδονίζοντας μπουκάλια και ξυλά με την τις δυνάμεις της ΕΛΑΣ να επιβάλλουν προσωρινά την τάξη κάνοντας χρήση δακρυγόνων.
 
Πάντως, η ομάδα των πολιτών του τάσσεται υπέρ της έλευσης μεταναστών στο νησί, καταγγέλλει την αστυνομική βία που δέχτηκε καθ’ όλη την διάρκεια των επεισοδίων.
 
Μάλιστα υποστηρίζει πως ανάμεσα στους τέσσερεις προσαχθέντες βρίσκεται και μία τραυματισμένη φοιτήτρια, η οποία ουδέποτε μεταφέρθηκε από τις αστυνομικές αρχές στο νοσοκομείο.

 
Ρεπορτάζ – Φωτογραφίες: Στέλλα Μαθιουδάκη