ΒΙΝΤΕΟ: Συνεχίζεται η κόντρα, πριν την έναρξη της "πληγωμένης" Συνόδου

14.42

Συνεχίζεται η κόντρα ανάμεσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Πατριαρχείο της Μόσχας. Μετά και την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ρωσίας να μη δώσει το παρόν η αντιπροσωπεία της στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο των Ορθόδοξων Εκκλησιών στην Κρήτη, αν δε δοθούν λύσεις στα αιτήματα των εκκλησιών που αντιδρούν και να αναβληθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία, το κλίμα χαρακτηρίζεται ως ψυχρό.
 
Όλο αυτό το διάστημα και οι δύο πλευρές είναι σε επαφή για να βρεθεί η χρυσή τομή η οποία όμως μία μέρα πριν την άφιξη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στα Χανιά, φαίνεται να είναι μακριά. Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος τόνισε σήμερα ότι δεν υπάρχει αγεφύρωτο χάσμα.
 
Την ενδεχόμενη απουσία της Ρωσίας αλλά και των άλλων τεσσάρων εκκλησιών που αντιδρούν, της Βουλγαρίας, Αντιοχείας, Σερβίας και Γεωργίας, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης την χαρακτηρίζει ως παράλειψη, ενώ θα ήταν προτιμότερη η συμπόρευση.
 
 
Εν τω μεταξύ, η Εκκλησία της Ρωσίας υποστηρίζει ότι τα έγγραφα της Πανορθόδοξης Συνόδου δεν επεξεργάστηκαν καταλλήλως. Για παράδειγμα εκφράζει την αντίθεση της στον θρησκευτικό γάμο ετερόδοξων.
 
Για τις απουσίες τοποθετήθηκε και ο Μητροπολίτης Κυδωνίας κ Αποκορώνου Δαμασκηνός.  Σε ότι αφορά στις αντιδράσεις που υποστηρίζουν ότι μετά τη Σύνοδο θα ενωθούν οι Ορθόδοξοι με τους Ρωμαιοκαθολικούς από τις αποφάσεις ο Σεβασμιώτατος Δαμασκηνός απάντησε ότι στην Σύνοδο συμμετέχουν μόνο Ορθόδοξοι Ιερείς και όχι Ρωμαιοκαθολικοί και σίγουρα δεν θα αποφασίσει  μόνο μια πλευρά κάτι που αφορά και την άλλη
 
Το θέμα που τίθεται είναι η βαρύτητα των αποφάσεων της Πανορθόδοξης Συνόδου, τη στιγμή που δεν θα είναι ομόφωνες και ήδη υπάρχουν οι φωνές από τις εκκλησίες που αντιδρούν ότι ενδεχομένως δεν θα τις εφαρμόσουν στην πράξη.
 
Οι Ιερείς εύχονται ότι έστω και την τελευταία στιγμή θα κυριαρχήσει η Ενότητα και δε θα ξεκινήσει μια πληγωμένη Σύνοδος.