ΒΙΝΤΕΟ: Στα ύψη φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης

11.48

Ένα επιπλέον βάρος θα φορτωθούν τα νοικοκυριά από τις 15 Οκτωβρίου, καθώς ο προϋπολογισμός τους θα επιβαρυνθεί κατά πολύ, εξαιτίας της τσουχτερής τιμής που θα έχει φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης.
 
Το πολύτιμο αυτό αγαθό για την επιβίωση των οικογενειών, δεν αποκλείεται να αγγίξει ακόμα και το 1 ευρώ το λίτρο, όπως τονίζει στη "Ν.Τ."., ο αντιπρόεδρος της ΠΟΠΕΚ, Βαγγέλης Κώτσος, εξαιτίας του νέου αυξημένου ειδικού φόρου κατανάλωσης και του ΦΠΑ.
 
Οι καταναλωτές πάντως, έχουν ήδη αρχίσει να αναζητούν εναλλακτικές μορφές θέρμανσης για να περάσουν τις κρύες νύχτες του χειμώνα…

 
Αντιμέτωπα με μια νέα έμμεση φοροεπιδρομή θα έρθουν σε λίγες ημέρες τα νοικοκυριά, που θα δουν τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό να εκτοξεύεται στα ύψη.
 
Αιτία θα είναι η τιμή – «φωτιά» που θα έχει πλέον το πετρέλαιο θέρμανσης το οποίο θα ακριβύνει εξαιτίας του νέου αυξημένου ειδικού φόρου κατανάλωσης, αλλά και του ΦΠΑ.
 
Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινήσει στις 15 Οκτωβρίου και το πολύτιμο αυτό αγαθό για την επιβίωση των οικογενειών, θα πωλείται πλέον κατά 11% ακριβότερο, σε σχέση με την αντίστοιχη εναρκτήρια περίοδο της διάθεσής του.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης, πέρυσι το πετρέλαιο είχε κάνει πρεμιέρα στην αγορά με μέση τιμή τα 0,83 ευρώ το λίτρο. Η αύξηση είναι περίπου 9 λεπτά το λίτρο ή σχεδόν 11%.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης ανεβαίνει στα 0,28 ευρώ το λίτρο ή 280 ευρώ τα χίλια λίτρα από 0,23 ή 230 ευρώ ανά χίλια λίτρα που ίσχυε μέχρι και την περασμένη χειμερινή σεζόν.
 
Επιπλέον ο ανώτατος ΦΠΑ αναπροσαρμόστηκε στο 24% από 23%, ήτοι κατά μία ποσοστιαία μονάδα με αποτέλεσμα την πρόσθετη επιβάρυνση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.