ΒΙΝΤΕΟ:Στην Κρήτη τα λείψανα των ηρώων που «έπεσαν» στην Κύπρο

15.52

Την κηδεία που περίμεναν  42 ολόκληρα χρόνια να τελέσουν, κατάφεραν να πραγματοποιήσουν το πρωί με κάθε επισημότητα οι συγγενείς και φίλοι του καταδρομέα της 1ης ΜΑΛ Κοσμά Γιαννακάκη στο Ζουνάκι του Δήμου Πλατανιά. Ο 21χρονος αλεξιπτωτιστής επέβαινε στη μοιραίο μεταγωγικό αεροσκάφος «Νοράτλας», που απογειώθηκε από την Κρήτη, τη νύχτα της 21ης  Ιουλίου 1974 προκειμένου να μεταβεί στην Κύπρο, λίγες ημέρες μετά την εισβολή του «Αττίλα». Όμως ενώ προσέγγιζε το αεροδρόμιο της Λευκωσίας χτυπήθηκε από συμμαχικά πυρά με αποτέλεσμα να συντριβεί στο λόφο της  Μακεδονίτισσας.
 
Άγημα απέδωσε τιμές ενώ δόθηκαν δύο σημαίες στους συγγενείς στα αδέλφια του αδικοχαμένου Κοσμά. Η γαλανόλευκη αλλά και η κυπριακή σημαία.
 
Στην κηδεία του Κοσμά Γιαννακάκη που έγινε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, χοροστάτησε ο μητροπολίτης  Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός, ενώ το παρόν έδωσαν εκπρόσωποι τοπικών και στρατιωτικών αρχών αλλά και κόσμος.
 
 
Αν και έχουν περάσει 42 ολόκληρα χρόνια κανείς δεν ξέχασε τον Κοσμά Γιαννακάκη και η συγκίνηση ήταν διάχυτη και έντονη όπως τότε.
 
Το προηγούμενο διάστημα η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε στην ταυτοποίηση των οστών των 16 από τους επιβαίνοντες που έμειναν στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, 42 ολόκληρα χρόνια, μαζί με το αεροπλάνο, για να θυμίζουν σε όλους το αίμα και τις θυσίες όσων χάθηκαν το καλοκαίρι του 1974.
 
Τέλος σήμερα  η κρητική γη «υποδέχθηκε» και τα οστά του καταδρομέα Στυλιανού Πρινιανάκη, με καταγωγή από τους Στόλους Ηρακλείου.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:Ευαγγελία Ξηρουχάκη