ΒΙΝΤΕΟ: Στην πρώτη γραμμή της μάχης για να γλιτώσουν τις συντάξεις τους…

14.43

Παίρνουν συντάξεις πείνας και όμως με τα λιγοστά αυτά ευρώ, προσπαθούν να ζήσουν αξιοπρεπώς και να συντηρήσουν τα άνεργα παιδιά και εγγόνια τους.

 

Ο λόγος για τα περήφανα γηρατειά που είναι και πάλι έτοιμα να δώσουν μια ακόμα μάχη στους δρόμους, αυτή τη φορά με φόντο το ασφαλιστικό.

 

Ωστόσο, οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ πανελλαδικά αποφάσισαν να “φρενάρουν” νομικά τα σχέδια της κυβέρνησης για να μην ψαλιδιστούν και άλλο οι συντάξεις τους, καταθέτοντας σχετικές αιτήσεις που θα αποσταλούν στο ΙΚΑ.

 

Ειδικότερα, δούλευαν μια ολόκληρη ζωή και με χίλιες δυο στερήσεις μεγάλωσαν τα παιδιά τους. Σήμερα, αντί να απολαμβάνουν τις χαρές της τρίτης ηλικίας, παίρνουν συντάξεις πείνας που τους στερούν το δικαίωμα να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Ο Στέλιος Πολυχρόνης από το Ρέθυμνο δούλευε 45 χρόνια σε εταιρία ξυλείας. Κάθε μέρα φόρτωνε και ξεφόρτωνε ξύλα για να φτάσει σήμερα στα 75 του χρόνια και να μην μπορεί να πάει ούτε στο καφενείο.

 

Κάθε μήνα, λέει, δίνει περίπου 70 ευρώ για τα δικά του φάρμακα αλλά και της συζύγου του, που δεν παίρνει σύνταξη. Το χειρότερο όμως είναι ότι τώρα πρέπει να συντηρεί και τον γιό του που δουλεύει τις μισές ημέρες του μήνα, αλλά και να εξασφαλίσει και λίγα ευρώ για τα τρία εγγονάκια του.

 

Παρόμοια η ιστορία και του Λευτέρη Κοτσαρίδη που 36 ολόκληρα χρόνια ανεβοκατέβαινε στις σκαλωσιές. Μετά το τελευταίο ψαλίδισμα η σύνταξη του έφτασε στα 820 ευρώ. Με αυτά τα χρήματα προσπαθεί ν’ ανταποκριθεί στις απανωτές ρυθμίσεις σε τράπεζες και οργανισμούς, ενώ αν περισσέψει κάτι, όπως λέει, θα δώσει και στα εγγόνια του.

 

Ο Λευτέρης Κοτσαρίδης, που είναι πρόεδρος της ένωσης συνταξιούχων ΙΚΑ στο Ρέθυμνο, δηλώνει σε κάθε τόνο πως οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις είναι αιτία πολέμου.

 

Συνταξιούχος τα δέκα τελευταία χρόνια είναι και ο Στέλιος Ξεξάκης που επί τρεις δεκαετίες εργαζόταν ως λογιστικός υπάλληλος στην ένωση Μυλοποτάμου. Βγήκε στη σύνταξη λίγο πριν την πόρτα μας χτυπήσει η οικονομική κρίση και σήμερα αγωνιά νύχτα και μέρα για το μέλλον των παιδιών του.

 

Κάθε μέρα, μας λέει, η ψυχολογία κυρίως των ηλικιωμένων, πέφτει ακόμα περισσότερο, όταν σκέφτονται την επερχόμενη φοροκαταιγίδα.

 

Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ πάντως αποφάσισαν να φρενάρουν νομικά τα σχέδια της κυβέρνησης για να μην ψαλιδιστούν και άλλο οι συντάξεις τους, καταθέτοντας σχετικές αιτήσεις στις συνταξιουχικές τους ενώσεις, οι οποίες θα αποσταλούν στο ΙΚΑ.