ΒΙΝΤΕΟ: Στο «καλάθι» των αποδείξεων κάθε μας οικονομική δραστηριότητα

12.09

Ούτε μια απόδειξη δεν θα πρέπει να αφήνουμε να πηγαίνει χαμένη, προκειμένου να χτίσουμε το αφορολόγητο που απαιτείται για να γλιτώσουμε πρόστιμα και επιπλέον φόρους.

 

Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο για πρώτη φορά θα λαμβάνονται υπόψη και οι δόσεις στεγαστικών δανείων καθώς και τα ενοίκια, ενώ στο “καλάθι” των αποδείξεων θα μπαίνουν και οι αποδείξεις από λογαριασμούς ΔΕΚΟ.
Αναλυτικότερα, αποδείξεις από όλο το φάσμα των οικονομικών μας δραστηριοτήτων, ακόμα και από μεταφορές, ΔΕΚΟ, αλλά για πρώτη φορά και δόσεις στεγαστικών δανείων και ενοίκια, θα λαμβάνονται υπόψη για το χτίσιμο του αφορολόγητου.

 

Λογιστές και φοροτεχνικοί συνιστούν να μην αφήνουμε να πάει χαμένη ούτε μία απόδειξη.

 

Η μεγάλη ανατροπή επικεντρώνεται στις δόσεις στεγαστικών δανείων και στα ενοίκια. Παλαιότερα, όσοι εμφάνιζαν τέτοιες δόσεις για την πρώτη κατοικία ή καταβολή ενοικίων απολάμβαναν έκπτωση φόρου. Πλέον αυτή έχει καταργηθεί και οι φορολογούμενοι θα μπορούν στο εξής να συμπεριλάβουν αυτά τα ποσά στο «καλάθι» των συνολικών αποδείξεων.

 

Για την εφορία θα μετρούν αποδείξεις από δικηγόρους, μηχανικούς, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, συμβολαιογράφους, συνεργεία αυτοκινήτων, αλλά και από σουπερμάρκετ, ψιλικατζίδικα, λαϊκές αγορές και περίπτερα.

 

Στο καλάθι των αποδείξεων θα μπαίνουν και όλα τα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, ταξί, πλοία, αεροπλάνα και τρένα, καθώς και αποδείξεις από ιατρικές δαπάνες που δεν εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα, φαρμακευτική δαπάνη, ασφάλιστρα αυτοκινήτων, αγορά καυσίμων, αλλά και κοινόχρηστα.

 

Οι αποδείξεις για μισθωτούς και συνταξιούχους θα είναι ανάλογα με το εισόδημά τους. Έως 9,500 ευρώ απαιτείται σε αποδείξεις το 15%. Έως 20,000 ευρώ το ποσοστό είναι στο 30% και από τις 20,000 ευρώ και άνω το ποσοστό ανεβαίνει στο 40%.

 

Θυμίζουμε ότι μέχρι την ψήφιση του νέου νόμου, μαζεύουμε αποδείξεις είτε με πλαστικό χρήμα είτε με μετρητά. Μετά την ψήφιση, οι αποδείξεις θα μετρούν μόνο αν έχουν αποκτηθεί με πλαστικό χρήμα ή μέσω e-banking. Εξαιρέσεις θα υπάρξουν για τους ηλικιωμένους, αλλά και για τα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς.