[ΒΙΝΤΕΟ] Στο ΚΑΜ το Σάββατο ο σχεδιασμός για ένταξη μνημείων στην UNESCO

16.23

Για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να ενταχθούν στον κατάλογο των Μνημείων Κληρονομιάς της UNESCO θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο το απόγευμα επιστημονική ημερίδα.

Η τελευταία πόλη στην Ελλάδα που εντάχθηκε στον χάρτη της Παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο στην Ελλάδα είναι η Κέρκυρα. Από το 2007 η παλιά της πόλη αποτελεί μνημείο της Ουνέσκο. Η Σπιναλόγκα στην Κρήτη είναι το πιο ώριμο μνημείο προς ένταξη.

Στην ημερίδα στην οποία θα μιλήσουν εξαίρετοι επιστήμονες και γνώστες θα συζητηθεί και το τι πρέπει να κάνει η πολιτεία και η αυτοδιοίκηση αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες και επιχειρηματίες για να διεκδικήσουν από την Ουνέσκο την ένταξη του μνημείου του τόπου τους στον κατάλογο. Για παράδειγμα τα γράφιτι και η αλλοίωση των μνημείων για εμπορικούς λόγους δε βοηθούν στην διεκδίκηση.

Η ημερίδα διοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης και το ΚΑΜ και είναι υπό την αιγίδα της ελληνικής εθνικής επιτροπής για την Ουνέσκο.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:
 

Μέρος Α. Προϋποθέσεις και πολιτικές

17.20 Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη. Επίτιμη Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομάς

Πολιτική για την ένταξη μνημείων της Κρήτης στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
 

17.40 Αναστασία Τζιγκουνάκη, Αρχαιολόγος, Διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου

Σύμβαση παγκόσμιας κληρονομιάς. Ένα διεθνές νομοθετικό εργαλείο για την αειφορία των μνημείων εξέχουσας οικουμενικής αξίας.

Μέρος Β. Οι προσδοκίες
 

18.00 Δημήτρης Μιχελογιάννης,, Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης

Η πολιτιστική και φυσική κληρονομιά της Κρήτης και η UNESCO: Μια προσέγγιση από τη σκοπιά της βιώσιμης (τουριστικής) ανάπτυξης.

 

18.20 Οδυσσέας Σγουρός, αρχιτέκτων ΕΜΠ

 

Σπιναλόγκα / Μηχανή Μνήμης

Ο αέναος μετασχηματισμός του τόπου και του τοπίου, τα ίχνη των ανθρώπων και του χρόνου και οι πολύτροπες συνάψεις μιας προσωπικής διερώτησης

Μέρος Γ Η εμπειρία
 

18.40 Λή Μηναϊδη. Αναπλ. Γενική Γραμματέας του Οργανισμού Πόλεων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, πρ. αντιδήμαρχος Ρόδου.

Εγγραφή ενός μνημείου στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Ευκαιρία και πρόκληση.
 

19.00 Τένια Ρηγάκου. Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Κέρκυρας. Υπεύθυνη της Παλαιάς Πόλης Κέρκυρας, – Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UΝESCO.

 

Παλαιά Πόλη Κέρκυρας. Μνημείο Κληρονομιάς της UNESCO: ζητήματα προστασίας και διαχείρισης

 

19.30 Συζήτηση