ΒΙΝΤΕΟ: Στο Ρέθυμνο το βαρύ οπλοστάσιο – Την Δευτέρα στον Ανακριτή οι συλληφθέντες

16.32

Κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και για κατοχή όπλων σε βαθμό κακουργήματος, αντιμετωπίζουν οι τρεις συλληφθέντες που εμπλέκονται στην υπόθεση του τεράστιου οπλοστασίου που ανακαλύφθηκε χθες σε γκαρσονιέρα στην “καρδιά” της πόλης του Ηρακλείου.

Από τη γιάφκα κατασχέθηκαν και μεταφέρθηκαν στην αστυνομική διεύθυνση Ρεθύμνου, βαρύς οπλισμός, εξειδικευμένες εκρηκτικές ύλες που μεταξύ άλλων χρησιμοποιούνται μόνο στο στρατό, καθώς και αρχαία αντικείμενα.

Η σύλληψη των τριών -που πήραν προθεσμία για να απολογηθούν το μεσημέρι της Δευτέρας στον ανακριτή- είναι αποτέλεσμα πολύμηνης και εξειδικευμένης αστυνομικής έρευνας, ενώ βασικό ρόλο στην υπόθεση φέρεται να έχει ο 44χρονος έγκλειστος από το Μυλοπόταμο, ο οποίος μάλιστα ανέλαβε πλήρως την ευθύνη.

Αναλυτικότερα, σε αίθουσα της αστυνομικής διεύθυνσης Ρεθύμνου φυλάσσεται από τα ξημερώματα, το τεράστιο σε μέγεθος και ποικιλία οπλοστάσιο, που διατηρείτο σε γκαρσονιέρα στην καρδιά του Ηρακλείου και το οποίο ήρθε στο φως χθες έπειτα από πολύμηνη έρευνα των αστυνομικών αρχών της Κρήτης.

Πρόκειται για σύγχρονο βαρύ οπλισμό, που αποτελείται ακόμα και από όπλα που χρησιμοποιεί ο στρατός και οι ειδικές δυνάμεις, ενώ βρέθηκαν και εξειδικευμένες εκρηκτικές ύλες που χρησιμοποιούνται μόνο από το στρατό.

Η ομάδα αντιμετώπισης οργανωμένου εγκλήματος Κρήτης, εργαζόταν αθόρυβα τους τελευταίους μήνες, έχοντας στο μικροσκόπιο της την επίμαχη γκαρσονιέρα. Χθες το πρωί σε κατ? οίκον έρευνα σε 40χρονο έμπορο του Ηρακλείου δύο κλειδιά που βρέθηκαν στο μπρελόκ του, ξεκλείδωσαν το μυστήριο που έκρυβε η γκαρσονιέρα.

Σύμφωνα με τον αστυνομικό διευθυντή Ρεθύμνου, Κώστα Λαγουδάκη, «ύστερα από εξειδικευμένη συνδυαστική έρευνα και προανάκριση καθώς και κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, προέκυψε ότι ο 44χρονος (ο οποίος τυγχάνει προσωρινά κρατούμενος σε κατάστημα κράτησης) μαζί με τον 40χρονο είχαν μισθώσει, από τον Σεπτέμβριο 2011, οικία στο Ηράκλειο, την οποία χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά ως χώρο παράνομων δραστηριοτήτων (αποθήκευση – διακίνηση όπλων».

Πέρα από τον 40χρονο Ηρακλειώτη και τον 44χρονο έγκλειστο για υπόθεση ναρκωτικών στις φυλακές με καταγωγή από το Μυλοπόταμο, οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες και σε έναν 26χρονο Ρεθυμνιώτη, που συνελήφθη στο σπίτι του στο Ρέθυμνο.

«Η μίσθωση είχε γίνει στο όνομα του 44χρονου, ενώ όπως προέκυψε ο 40χρονος και ο 26χρονος διαχειρίζονταν τα θέματα της μίσθωσης, κατ΄ εντολή του 44χρονου, κατά το χρόνο της κράτησής του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λαγουδάκης

Ο ΟΠΛΙΣΜΟΣ

Ο οπλισμός που κατασχέθηκε από τη γιάφκα του Ηρακλείου, είναι:

– 18 πολεμικά τυφέκια διαφόρων τύπων (Kalashnikov, αυτόματο M16, αυτόματο Η&Κ, υποπολυβόλο PPS, εμπροσθογεμές κ.α)

– 8 πιστόλια και περίστροφο,

– 8 κιλά αμμωνιοδυναμίτιδα,

– 2 κιλά εκρηκτικής ύλης ΤΝΤ,

– 24 χειροβομβίδες (επιθετικού και αμυντικού τύπου)

– 207 γεμιστήρες (87 πυροβόλων όπλων και 120 πολεμικών τυφεκίων),

– 18.397 πλήρη φυσίγγια διαφόρων τύπων (πυροβόλων όπλων και πολεμικών τυφεκίων) και διαμετρημάτων,

– 2.308 πλήρη φυσίγγια κυνηγετικού όπλου διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων,

– 2 ξίφη με μήκος λάμας 0,70 και 0,50 m αντίστοιχα,

– 34 κάνες όπλων, διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων,

– 97 εξαρτήματα-τμήματα όπλων, διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων,

– 4 πυροδοτικοί μηχανισμοί εκρηκτικής ύλης,

– 9 κοινοί πυροκροτητές,

– 11 σιγαστήρες όπλων,

– 6 διόπτρες πολεμικών τυφεκίων,

– 4 μέτρα βραδύκαυστη θρυαλλίδα,

– 2 λίθινα ειδώλια κυκλαδικού τύπου,

– 1 χάλκινο ειδώλιο ανδρός άγνωστης περιόδου,

– 1 χάλκινο στεφάνι άγνωστης περιόδου, καθώς και πλήθος ειδών καθαρισμού πυροβόλων όπλων, ανταλλακτικά μέρη πυροβόλων και κυνηγετικών όπλων, 2 πλακίδια λαβής όπλου, θήκη μεταφοράς όπλου, θήκες γεμιστήρων, πλήθος κλειδιών και 1 κουκούλα τύπου full face.

Οι τρεις συλληφθέντες, αντιμετωπίζουν κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, με τον 44χρονο να δηλώνει διαμέσου του δικηγόρου του ότι αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη, ενώ οι άλλοι δύο συλληφθέντες -σύμφωνα με τους συνηγόρους- αρνούνται οποιαδήποτε εμπλοκή τους στην υπόθεση.

Η έρευνα των αρχών συνεχίζεται ώστε να διαλευκανθεί, εάν εμπλέκονται και άλλα άτομα στην υπόθεση, εάν μέρος των οπλών αποτελεί προϊόν κλοπής, ενώ τα εργαστήρια της ΕΛΑΣ στην Αθήνα θα δώσουν απαντήσεις και για το εάν τα όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί σε άλλες αξιόποινες πράξεις.

Οι αρχές εκτιμούν επίσης, πως δεν αποκλείεται να προκύψουν και νέα στοιχεία από την άρση των τηλεφωνικών απορρήτων που έχει γίνει για τους τρεις συλληφθέντες.