ΒΙΝΤΕΟ: Τα social media βλάπτουν την ψυχική υγεία των παιδιών

16.08

Νέο “καμπανάκι” από την επιστημονική κοινότητα για τους γονείς που τα παιδιά τους κάνουν ανεξέλεγκτη χρήση των λεγόμενων social media.

Το διαδίκτυο -υποστηρίζουν οι ειδικοί- βλάπτει σοβαρά την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων καθώς μπορεί να τα οδηγήσει ακόμα και σε κατάθλιψη!

Αναλυτικότερα, είναι παρόντα στην κοινωνική ζωή και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των νέων. Πρόκειται για τα social media, τα οποία κάθε άλλο παρά αθώα είναι στα χέρια των παιδιών.

Έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά που δαπανούν περισσότερες από 3 ώρες την ημέρα σε σελίδες κοινωνικών δικτύων έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα ψυχικής υγείας. Από κατάθλιψη μέχρι και άλλες σοβαρότερες ψυχικές διαταραχές, λένε οι ειδικοί.

Για παράδειγμα, το 56% των παιδιών στη Βρετανία δαπανά έως τρεις ώρες την ημέρα στα social media, σε αντίθεση με το 37% που δεν ασχολείται καθόλου. Ωστόσο, ένα 8% των παιδιών περνά περισσότερες από 3 ώρες την ημέρα μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή ή του τάμπλετ. Τα ποσοστά είναι περισσότερα αυξημένα στην χώρα μας.

Η Ματίνα Χατζάκη από το Ρέθυμνο -που έχει δύο κόρες στην εφηβεία- μοιράζεται μαζί μας το «μυστικό» της για να «ξεκολλήσει» τα παιδιά της από το διαδίκτυο.

Όσο για τα σημάδια που θα πρέπει να θορυβήσουν τους γονείς και τα οποία είναι απόρροια της κατάχρησης του διαδικτύου, αυτά μοιάζουν με εκείνα της κατάθλιψης.

Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν καθημερινά στα social media είναι πολλοί. Ένα παιδί μπορεί εύκολα να δεχτεί διαδικτυακό εκφοβισμό, να κλειστεί στον εαυτό του, να διαταραχθεί η ψυχική του υγεία και σιγά – σιγά να ξεκινήσει η φθίνουσα πορεία?