ΒΙΝΤΕΟ: Ταμειακές μηχανές και σε δικηγόρους, γιατρούς, επαγγελματίες

14.41

      
Θα πρέπει να αφήσουν στην άκρη τις χειρόγραφες αποδείξεις, καθώς θα υποχρεωθούν να εγκαταστήσουν στα γραφεία και τα ιατρεία τους, ταμειακές μηχανές για την έκδοση αποδείξεων.
 
Ο λόγος για γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς και άλλες κατηγορίες επαγγελματιών, που μπαίνουν στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών, στην προσπάθεια του να πατάξει δραστικά την φοροδιαφυγή.
 
Οι πρώτες αντιδράσεις είναι θετικές από τους φορολογούμενους, ενώ οι επιστημονικοί φορείς εμφανίζονται επιφυλακτικοί μέχρις ότου να παρουσιαστεί το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

 
Ειδικότερα, αναζητά εναγωνίως τρόπους για να πατάξει την φοροδιαφυγή και να αποφύγει την εφαρμογή του δημοσιονομικού «κόφτη». Ο λόγος για το υπουργείο Οικονομικών που βάζει στο στόχαστρο του γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους και άλλες κατηγορίες επαγγελματιών, που θα υποχρεωθούν να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές ταμειακές μηχανές για την έκδοση αποδείξεων.
 
Και ενώ οι φορολογούμενοι βλέπουν με θετική ματιά τα νέα σχέδια της κυβέρνησης που θα κατατεθούν σύντομα στη βουλή με τη μορφή νομοσχεδίου, οι δικηγόροι για παράδειγμα, τηρούν στάση αναμονής, μέχρις ότου να παρουσιαστεί η επίσημη πρόταση του υπουργείου, όπως λέει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ρεθύμνου, Βαγγέλης Μουνδριανάκης.
 
Οι φορολογικές ταμειακές μηχανές θα είναι συνδεδεμένες με τις βάσεις δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών και του συστήματος taxis, ώστε ανά πάσα ώρα και στιγμή να γνωρίζουν τις πωλήσεις και τα έσοδα από ΦΠΑ.
 
Όλα αυτά όμως δεν θα πετύχουν αν δεν δοθούν, όπως λέει, ο οικονομολόγος, Σταύρος Βουρβαχάκης, κίνητρα στους πολίτες για να ζητούν αποδείξεις. Μεταξύ των κινήτρων είναι και το «χτίσιμο» του αφορολόγητου με «πλαστικό» χρήμα ή μέσω τραπεζικών συναλλαγών.
 
Και επειδή από μόνο του το κίνητρο για το χτίσιμο του αφορολόγητου δεν είναι αρκετό για να ζητούν οι πολίτες αποδείξεις, το υπουργείο σχεδιάζει ακόμα και κληρώσεις Ι.Χ. και ακινήτων.
 
Πάντως, για επαγγελματίες που ασκούν δραστηριότητα όχι στο γραφείο τους αλλά στα σημεία όπου βρίσκεται ο πελάτης τους, όπως για παράδειγμα σε σπίτια, ενδεχομένως να υπάρξει και ένα σύστημα στην ταμειακή μηχανή που να καταγραφεί με την βοήθεια της τεχνολογίας τις κινήσεις των εν λόγω επαγγελματιών!