ΒΙΝΤΕΟ: Τρία κρούσματα μηνιγγίτιδας σε Χανιά και Ρέθυμνο – «Απλησίαστα» τα εμβόλια

13.32

         
Εκτός κινδύνου και σε πολύ καλή κατάσταση νοσηλεύονται στην παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου Χανίων, τρία παιδιά -δύο από το Χανιά και ένα από το Ρέθυμνο- που έχουν προσβληθεί από μηνιγγίτιδα.
 
Και ενώ οι θεράποντες ιατροί βρίσκονται εν αναμονή των αποτελεσμάτων από τις εργαστηριακές εξετάσεις, η κατάσταση της υγείας και των τριών παιδιών χαρακτηρίζεται, ικανοποιητική.
 
Στο μεταξύ, απλησίαστο για την συντριπτική πλειοψηφία των γονέων είναι το κόστος για το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας τύπου Β', αφού η κάθε δόση του ανέρχεται στα 104 ευρώ! Δυστυχώς μέχρι σήμερα, το εμβόλιο δεν εντάσσεται στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών.

 
Αναστάτωση σε γονείς και γιατρούς σήμερα στο Ρέθυμνο από το νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας που καταγράφηκε σε παιδικό σταθμό του δήμου.
 
Πρόκειται για ένα αγοράκι, ηλικίας πάνω από 3 ετών, το οποίο νοσηλεύεται ήδη στην παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου Χανίων, ευτυχώς σε καλή κατάσταση.
 
Στην ίδια κλινική νοσηλεύονται εκτός κινδύνου δύο ακόμα περιστατικά από τα Χανιά. Ένα κοριτσάκι και ένα αγοράκι ηλικίας περίπου 5 ετών.
 
Στο Ρέθυμνο η δημοτική αρχή, έχει ήδη λάβει προληπτικά μέτρα για τα υπόλοιπα 43 παιδιά του παιδικού σταθμού, στον οποίο πηγαίνει και το αγοράκι, χορηγώντας στους γονείς εντελώς δωρεάν την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή που θα πρέπει να ακολουθήσουν προληπτικά τα παιδιά τους για ένα 48ωρο.
 
Και ενώ τα τρία περιστατικά δεν χαρακτηρίζονται βαριά από τους γιατρούς, εντούτοις οι παιδίατροι κρούουν το καμπανάκι καλώντας τους γονείς να εμβολιάζουν τα παιδιά τους για να γλιτώσουν από το μικρόβιο της μηνιγγίτιδας τύπου Β, το οποίο μπορεί να «σκοτώσει» τον ασθενή το πολύ μέσα σε 48ωρες!
 
Δυστυχώς όμως, η τιμή του εμβολίου είναι απαγορευτική για τους γονείς με χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα, αφού δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Η κάθε δόση του κοστίζει 104!.
 
Στα παιδιά μέχρι ενός έτους το εμβόλιο χορηγείται σε τέσσερεις δόσεις. Άρα το κόστος για το κάθε παιδί, είναι 416 ευρώ. Για παιδιά από ενός έως δύο ετών, οι δόσεις του εμβολίου είναι τρεις και το κόστος για τους γονείς ανέρχεται στα 312 ευρώ, ενώ για τα παιδιά από δύο ετών και πάνω, οι δόσεις του εμβολίου είναι δύο με συνολικό κόστος 208 ευρώ.
 
Σε κάθε περίπτωση πάντως, πολίτες και γιατροί απευθύνουν αγωνιώδη έκκληση στους αρμοδίους να εντάξουν το επίμαχο εμβόλιο στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών!