ΒΙΝΤΕΟ: Τσακαλώτος: Αν δεν αλλάξει κάτι τη Δευτέρα, τότε θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα.

00.44

"Είμαστε μια εβδομάδα μετά από το δημοψήφισμα  σε πολύ καλύτερη θέση απ΄ότι πριν από το δημοψήφισμα" είπε υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημειώνοντας ότι θα πρόκειται για μια δύσκολη συμφωνία που ωστόσο είναι καλύτερη από την πρόταση Γιούνκερ και θα κριθεί όταν έρθει ολόκληρο το πακέτο.

"Αυτό φαίνεται γιατί η συμφωνία που μας δόθηκε πριν από το δημοψήφισμα ήταν το σχέδιο Γούνκερ, και μας έλεγαν ότι το μόνο που μπορούσαμε να καλυτερεύσουμε ήταν το θέμα του ΕΚΑΣ.

Φαίνεται λοιπόν ήταν μια πολύ σημαντική απόφαση του λαού. Αυτό που μας έλεγαν ότι η λαϊκή παρέμβαση ήταν το ίδιο με το λαϊκισμό δεν φάνηκε. Φαίνεται αντιθέτως ότι μπορεί να αλλάξει τα πράγματα, σημειώνοντας ότι η έκθεση του ΔΝΤ βγήκε μετά το δημοψήφισμα" τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.

"Το δημοψήφισμα έφερε και πολιτικές εξελίξεις το δημοψήφισμα. Φάνηκε από την ομιλία του κ. Τσίπρα το βράδυ του δημοψηφίσματος ότι δεν υπήρχε θριαμβολογία, την επόμενη ημέρα όταν υπήρχε συμφωνία ηγετών των κομμάτων που ήθελαν καλύτερους όρους, μια συμφωνία που θα ήταν βιώσιμη και τα άλλα στοιχεία που έβαλαν. Το δημοψήφισμα άλλαξε την πολιτική πραγματικότητα της χώρας".

Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι η συμφωνία αυτή είναι καλύτερη από το σχέδιο Γιούνκερ και εξήγησε: "Υπάρχει μια συζήτηση αν αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι υφεσιακό ή αν μέσα από αυτή τη συμφωνία θα μπορέσει να υπάρξει ανάπτυξη . Δεν μας ζητάνε περισσότερα μέτρα παρότι να έχει χειροτερέψει η οικονομία".

"Δεν μπορούμε να κρύψουμε ότι αυτά μέτρα έχουν υφεσιακή κατεύθυνση. Συνολικά αν το πρόγραμμα θα έχει υφεσιακή κατεύθυνση θα εξαρτηθεί από τι θα γίνει με το χρέος και το επενδυτικό πακέτο", πρόσθεσε. "Αυτή η συμφωνία πρέπει να αποφασιστεί και να κριθεί από το μεγάλο κάδρο".

Ο κ. Τσακαλώτος επανήλθε στο δημοψήφισμα λέγοντας "πήγαμε καλά γιατί ο λαός εμπιστεύεται εμάς για τη διαπραγμάτευση και για την ταξική μας μεροληψία, γιατί ξέρει ότι νοιαζόμαστε για τις ανάγκες των πολλών".

"Δεν υπάρχει θριαμβολογία και ωραιοποίηση από την δική μας πλευρά.  Ξέρουμε ότι είναι μια πολύ δύσκολη συμφωνία. Το πώς θα είναι διαχειρίσιμη εξαρτάται από το πακέτο που θα σας φέρουμε. Τότε όλοι μαζί θα μπορούμε να το κρίνουμε. Αυτή τη στιγμή ζητάμε να έχουμε τους καλύτερους όρους για να διαπραγματευτούμε μια συμφωνία που να είναι βιώσιμη, να φέρει την ανάπτυξη, να μην υπογράψουμε μια συμφωνία που δεν δίνει αυτή την ανάσα, τη βιωσιμότητα, την αυτοπεποίθηση στο λαό ότι κάτι άλλαξε. 

Αν δεν αλλάξει κάτι τη Δευτέρα, αν δεν υπάρχει αυτή η αισιοδοξία αν δεν έχουμε συμβάλει όλοι σε αυτή την καινούρια μέρα, τότε θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα" κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος.

enikos.gr