ΒΙΝΤΕΟ: Ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας συντηρώντας τα άνεργα παιδιά τους…

13.32

 
"Κραυγή απόγνωσης" εκφράζουν πλέον τα περήφανα γηρατειά έπειτα από τις απανωτές περικοπές που έχουν δεχτεί, βροντοφωνάζοντας πως έχουν χάσει την αξιοπρέπειά τους, αφού δεν έχουν ούτε να φάνε…
 
Τα τελευταία στοιχεία του ενιαίου δικτύου συνταξιούχων δείχνουν ότι έξι στους δέκα λαμβάνουν μηνιαία σύνταξη κάτω των 700 ευρώ, με συνέπεια ένας στους δύο να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.
 
Και όλα αυτά την στιγμή που το 52% των νοικοκυριών στη χώρα μας, λόγω της υψηλής ανεργίας, ζει από τις συντάξεις των ηλικιωμένων μελών τους.

 
Το 45% από αυτούς ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, λαμβάνοντας μηνιαία σύνταξη κάτω από 665 ευρώ! Ο λόγος για τους συνταξιούχους, που έχουν πλέον καταντήσει επαίτες για να εξασφαλίσουν ένα πιάτο φαγητό και τα φάρμακά τους.
 
Η κα Νίκη από το Ρέθυμνο εκφράζει κραυγή απόγνωσης μέσω της «Ν.Τ.» αφού με τις απανωτές περικοπές που δέχτηκε, κάθε μήνα είναι αναγκασμένη να ζει με μόλις 350 ευρώ!
 
Σε σύγκριση με την κα Νίκη, σε πολύ καλύτερη μοίρα φαίνεται να είναι ο 68χρονος Διονύσης Κοντοσταυράκης, που η σύνταξή του είναι γύρω στα 800 ευρώ.
 
Ευτυχώς τα παιδιά του, όπως λέει, εργάζονται και έτσι μπορεί να ζητά δανεικά για να εξασφαλίζει τα απαραίτητα για το σπίτι του. Δεν μπορεί όμως να δίνει χαρτζιλίκι στα εγγόνια του.
 
Ζητιάνος στον ίδιο του τον κόπο, που κέρδιζε 38 ολόκληρα χρόνια με τον ιδρώτα του, αισθάνεται και ο 68χρονος Βαγγέλης Παναρετάκης, που δούλευε ως οδηγός λεωφορείων. Σήμερα η σύνταξη του μοιάζει με φιλοδώρημα με το οποίο θα πρέπει να εξασφαλίσει τον «άρτον τον επιούσιον».
 
Τα χρόνια της κρίσης οι μισοί και πλέον συνταξιούχοι όχι μόνο ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, αλλά «εννέα στις δέκα» φορές στα νοικοκυριά τους μπαίνουν μηνιαίως μόνο οι συντάξεις τους και καθόλου μισθοί. Με αυτά τα ψίχουλα -μας λένε- καλούμαστε να ζήσουμε και τα άνεργα παιδιά μας.
 
Σημειώνεται ότι το νέο αγωνιστικό ραντεβού των συνταξιούχων της Κρήτης έχει δοθεί το πρωί της 6ης Οκτωβρίου στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο.