Ντέρμπι δείχνει η καταμέτρηση των ψήφων για τον πρόεδρο της ΝΔ

18.58

Σε εξέλιξη βρίσκεται η καταμέτρηση των ψήφων για την ανάδειξη του νέου προέδρου της ΝΔ, με τα πρώτα αποτελέσματα να δίνουν την εικόνα ντέρμπι. Αισιοδοξία για νίκη επικρατεί και στα δύο επιτελεία των υποψήφιων προέδρων.

Για «καθαρή νίκη» μιλούν οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η διαφορά σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις δεν αποκλείεται να φθάσει το 55% – 45% υπέρ του κ. Μητσοτάκη.

Την ίδια ώρα, στο επιτελείο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη έχει στηθεί βιντεογουόλ για την μετάδοση των αποτελεσμάτων όπως αυτά φθάνουν από τα εκλογικά τμήματα στα κεντρικά της Συγγρού και την ΚΕΦΕ.

Σύμφωνα με αυτά, προηγείται ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ωστόσο όσο αυξάνεται η ενσωμάτωση, τόσο «ψαλιδίζεται» η διαφορά του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Με καταμετρημένο το 28%, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης βρισκόταν στο 53,4% και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο 46,6%. Όταν η ενσωμάτωση έφθασε στο 42%, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης βρισκόταν στο 51,2% και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο 48,8%.

Σχολιάζοντας τα αρχικά αποτελέσματα που μεταδίδονταν από την πλευρά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη ανέφεραν ότι δεν έχουν ενσωματωθεί ακόμη τα εκλογικά τμήματα της Αττικής, καθώς και ότι το προβάδισμα του κ. Μητσοτάκη σταδιακά διευρύνεται.

Λίγο αργότερα, οι συνεργάτες του Κ.Μητσοτάκη ανέφεραν ότι πλέον υπάρχει εικόνα «καθαρής νίκης» σε πανελλαδικό επίπεδο.

Προηγήθηκε «πόλεμος» προβλέψεων: Κύκλοι του Κυριάκου Μητσοτάκη ανέφεραν αργά το μεσημέρι ότι «μέχρι τώρα έχουμε ενδείξεις πως υπάρχει ισχυρό προβάδισμα και διακριτή διαφορά υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Αργότερα, ανάλογες προβλέψεις υπέρ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη έκανε και το επιτελείο του έτερου υποψηφίου προέδρου της ΝΔ.
Νωρίς το απόγευμα, ο προεδρεύων της ΚΕΦΕ Γιάννης Τραγάκης διέψευσε «όσα λέγονται και γράφονται για ορισμένες προβλέψεις».

Ο ίδιος χαρακτήρισε «άκρως ικανοποιητική την προσέλευση», δεδομένων και των καιρικών συνθηκών.

Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Όπως γνωρίζετε η ΚΕΦΕ είναι σε διαρκή συνεδρίαση από χθες το μεσημέρι. Με εξουσιοδότησε τώρα να σας αναφέρω, με απόφασή της, ό,τι όσα γράφονται και λέγονται για ορισμένες προβλέψεις, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, δύο ώρες πριν από το κλείσιμο της κάλπης. Όλα αυτά είναι ανυπόστατα.

»Σε ό,τι αφορά δε την προσέλευση θέλω να σας πω ότι, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, οι πληροφορίες από όλη την Ελλάδα είναι ότι η προσέλευση είναι άκρως ικανοποιητική».

Ο κ. Τραγάκης απέφυγε να δώσει εκτίμηση για την αποχή ή την ώρα που θα υπάρξουν αποτελέσματα της καταμέτρησης.

Οι αισιόδοξες προβλέψεις αναφέρουν ότι εφόσον η ροή των αποτελεσμάτων είναι απρόσκοπτη, θα υπάρξει επίσημη εικόνα του αποτελέσματος περίπου στις 23:00.

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή στη διαδικασία ήταν μεγάλη. Οι εκτιμήσεις αμφότερων των επιτελείων των δύο υποψηφίων προέδρων, καθώς και στελεχών της ΚΕΦΕ αναφέρουν ότι έφθασε το 80%, ότι δηλαδή ψήφισαν περίπου 320.000 – 350.000 πολίτες.

Ενδεικτικά, στο εκλογικό τμήμα που στεγάζεται στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ, που είναι και το μεγαλύτερο στη Βόρεια Ελλάδα, με 12 κάλπες, η συμμετοχή κυμάνθηκε στο 80% σε σχέση με τον πρώτο γύρο. Μεταξύ 70% και 80% κυμαίνεται η συμμετοχή και στα υπόλοιπα εκλογικά κέντρα της Θεσσαλονίκης.

Η ψηφοφορία εξελίχθηκε ομαλά, με μόνη εξαίρεση τον βανδαλισμό του εκλογικού κέντρου στη Ν.Φιλαδέλφεια από ομάδα αντιεξουσιαστών.

Η σημερινή διαδικασία ήταν πιο γρήγορη, καθώς τα μέλη της ΝΔ δεν συμπληρώνουν την αίτηση επανεγγραφής, ούτε πληρώνουν αντίτιμο.

Δικαίωμα ψήφου είχαν οι 404.000 που ψήφισαν και στον α’ γύρο των εκλογών της ΝΔ.

Newsroom ΔΟΛ