Ντέρμπι το δημοψήφισμα-στα ίσα «ναι» και όχι»

11.45
Σύμφωνα με τις 3 τελευταίες δημοσκοπησείς 

Απόλυτη πόλωση καταγράφεται για το δημοψήφισμα της Κυριακής με το «ναι» ή το «όχι» σύμφωνα με τρεις έρευνες, να εμφανίζονται σε πολύ μικρή διαφορά.
 

Συγκεκριμένα, σε έρευνα της Alco για το Έθνος το «ναι» προηγείται με 44,8%, έναντι 43,4% που συγκεντρώνει το «όχι», ενώ οι αναποφάσιστοι κινούνται στο 11,8%.
 
Αντίθετα, συντριπτικό είναι το ποσοστό των πολιτών που τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ: 74%, έναντι 15% που επιθυμεί την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.
 
Το 61% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι με το «όχι» υπάρχει κίνδυνος εξόδου από την ευρωζώνη, έναντι 30% που δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη και 9% που δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ.
 
Τέλος, το 51% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι δεν θα αλλάξει η στάση των δανειστών, αν κερδίσει το «όχι», έναντι 30% που εκτιμά το αντίθετο.
 
Σε άλλη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, την οποία επικαλείται το Bloomberg, το «όχι» είναι στο 43%, έναντι 42,5% για το «ναι» με το στατιστικό λάθος στο +/-3%. Το 14,5% δεν απαντά.
 
Από την ίδια δημοσκόπηση το 81% δηλώνει ότι θέλει την Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ.
 
Επίσης, σε έρευνα της Public Issue για την Αυγή η διαφορά εμφανίζεται επίσης ελάχιστη, στη μισή ποσοστιαία μονάδα. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, στη μεν πρόθεση ψήφου το «όχι» εμφανίζεται στο 43% και το «ναι» στο 42,5%, όμως εάν συνεκτιμηθεί η πιθανή ψήφος των αναποφάσιστων, η εικόνα αντιστρέφεται (με την ίδια διαφορά) και το «ναι» βρίσκεται στο 45,5% ενώ το «όχι» στο 45%. 
 
Στην παράσταση νίκης επικρατεί το «ναι» με 50% έναντι 39% για το «όχι». Όσον αφορά την αντίληψη για το πραγματικό διακύβευμα του δημοψηφίσματος, στην ερώτηση «εάν το "όχι" σημαίνει στην πραγματικότητα "επιστροφή στη δραχμή" και το "ναι"», το 48% το συμμερίζεται και το 47% όχι. 
Newsroom ΔΟΛ