Τέσσερις νέοι αλλοδαποί συνελήφθησαν ως οι διακινητές των 283 μεταναστών – Απόψε φεύγουν για Αθήνα οι πρώτοι 143

16.49

Δύο 19χρονοι, ένας 20χρονος και ένας 25χρονος συνελήφθησαν από τις Λιμενικές αρχές ως οι διακινητές των 283 μεταναστών που εντοπίστηκαν την Κυριακή το βράδυ νότια της Γαύδου. Οι 4 αλλοδαποί θα οδηγηθούν ενώπιον Ανακριτή και Εισαγγελέα ενώ η προανάκριση συνεχίζεται από τις αρχές. Από χτες το πρωί οι 283 βρίσκονται στον πρώην εκθεσιακό χώρο της Αγυιάς ο οποίος κρίθηκε ως ο μόνος κατάλληλος για να φιλοξενήσει τόσους πολλούς.

 

Ο χώρος διαμορφώθηκε σε συνεργασία της Περιφερειακής Αναπτυξιακής Εταιρείας Κρήτης και του Δήμου Χανίων αλλά και άλλων εθελοντικών φορέων, με χημικές τουαλέτες και ντους. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 5 μετανάστες οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο Χανίων, για προληπτικούς λόγους με ορθοπεδικά προβλήματα και με συμπτώματα δυσφορίας από την ταλαιπωρία.

Για τη φύλαξη των μεταναστών στην Αγυιά ζητήθηκε λόγω έλλειψης προσωπικού, λιμενικοί από Ρέθυμνο, Καστέλι και άλλες περιοχές να συνδράμουν το Λιμεναρχείο Χανίων, που έχει ως αποτέλεσμα την υπολειτουργία των υπηρεσιών τις οποίες στελεχώνουν. Ο φόβος είναι το τι θα γίνει σε περίπτωση που προκύψει η διαχείριση ταυτόχρονα μεγάλων μεταναστευτικών ροών.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις πληροφορίες ο κάθε ένας από αυτούς πλήρωσε για τη μεταφορά του 5.000 ευρώ στους διακινητές, γνωρίζοντας εξ αρχής ότι μπορεί να μη φτάσει άμεσα σε κάποιον προορισμό της Ευρώπης αλλά σε κέντρο υποδοχής μεταναστών της Ελλάδας.

Όταν τα ΚΥΤ γεμίζουν οι μετανάστες αφήνονται στο κέντρο της Αθήνας και από εκεί είναι άγνωστη η τύχη τους, Μπορεί τα χαρτιά τους να λένε ότι έχουν ένα μήνα περιθώριο να παραμείνουν στη χώρα μας αλλά σύμφωνα με τις πληροφορίες αναλαμβάνουν άλλα κυκλώματα για το αν θα συνεχίσουν να μένουν στην Ελλάδα ή θα διακινηθούν στο εξωτερικό.