Θα διεκδικήσουν οι δημότες πίσω τις δεσμευμένες περιουσίες τους; – Τι άλλαξε με νόμο

16.19

Θα μπορούσε ένα ακίνητο να είναι δεσμευμένο για να γίνει μια πλατεία, αλλά λίγα μέτρα πιο μακριά κάποια στιγμή να διαμορφώθηκε μια άλλη; Η απάντηση είναι ναι, όπως και η πρόβλεψη για Κέντρο Υγείας στις Μουρνιές όταν εκεί λειτουργεί το νοσοκομείο. Τα σχέδια πόλης των Χανίων έχουν δεσμεύσει τουλάχιστον 100 ακίνητα στον Δήμο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μηχανικών τα ουδέποτε αξιοποιήθηκαν για να γίνουν κοινόχρηστοι χώροι ή δρόμοι.

 

Οι ιδιοκτήτες που τα οικόπεδα τους είναι δεσμευμένα εδώ και δεκαετίες και δεν απαλλοτριώθηκαν βάση νέου νόμου θα μπορούν να τα διεκδικήσουν πίσω για να τα αξιοποιήσουν εκείνοι και ας έχουν περάσεις 20, 40 ή και παραπάνω χρόνια.

 

Το πρόβλημα που θα παρουσιαστεί τονίζει ο πρόεδρος του ΤΕΕ είναι όταν οι Δήμοι θα κληθούν να αποζημιώσουν τους ιδιοκτήτες μέσα σε έξι μήνες, σε περίπτωση που θέλουν να τα κρατήσουν δεσμευμένα για να υλοποιήσουν τα σχέδια πόλης, γιατί αν οι αιτήσεις των πολιτών γίνουν μαζικά, δε θα μπορούν να τις πληρώσουν.

 

Στο ερώτημα του γιατί τα ακίνητα αυτά δεν διεκδικήθηκαν και στο παρελθόν αφού η νομοθεσία προέβλεπε ότι μετά από 15χρόνια μη αξιοποίησης από τον Δήμο μπορούσε να τα διεκδικήσει ο ιδιοκτήτης ο κ. Σοφιανός απάντησε ότι από γενιά σε γενιά υπάρχουν διαφορές, ενώ αρκετοί μένουν στο εξωτερικό και θέλουν να τα αξιοποιήσουν οικονομικά.

 

Το θέμα θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων τη Δευτέρα.