Τι δείχνουν τα στοιχεία – Μόνο 2 στις 10 επιχειρήσεις καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους

14.52

Παρά την έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα πράγματα με την επιχειρηματικότητα δεν είναι και τόσο αισιόδοξα αφού μόλις 3 στις 10 επιχειρήσεις έχουν ρευστό στις επιχειρήσεις για να καλύψουν ένα μήνα χωρίς ρευστότητα, ενώ 2 στις 10 κινούνται με ότι εισπράττουν την ημέρα. Τις επισημάνσεις αυτές έκανε από τα Χανιά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πειραιά και πρώην πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, ο οποίος σημείωσε ότι μόνο 2 στις 10 επιχειρήσεις μπορούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.

Οι τράπεζες από την πλευρά τους δε δανείζουν με ευκολία αφού μόνο ένα 5% έχει πρόσβαση στο σύστημα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τη ρευστότητα εντοπίζεται στον κλάδο του λιανεμπορίου καθώς κυρίως ένδυση και υπόδηση, τείνουν να θεωρηθούν πολυτέλεια μπροστά στην κάλυψη βασικών αναγκών, αφού κατά 21% έχει μειωθεί η κατανάλωση στο συγκεκριμένο κλάδο.

Το θετικό σε αυτό το κλίμα είναι ότι μόνο η μισή στις 10 επιχειρήσεις σκέφτεται τις απολύσεις για την αύξηση της ρευστότητας.

Κυρίως στις τουριστικές περιοχές τα έσοδα από τους επισκέπτες αναμένεται να δώσουν την ανάσα του χαμένου τζίρου των ντόπιων καταναλωτών, οι οποίοι βέβαια λείπουν από τις μη τουριστικές περιοχές.