Τι μπορούμε να φάμε όταν δεν μας αρέσουν τα όσπρια;

16.11

Τα όσπρια είναι πράγματι μία εξαιρετική τροφή, υγιεινή και θρεπτική, πολύ ψηλά στην διατροφική και μεσογειακή πυραμίδα. Επιπλέον, την περίοδο της Σαρακοστής τα όσπρια είναι πού δημοφιλή.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που είτε εμφανίζουν πρόβλημα όταν καταναλώνουν τα όσπρια, είτε δεν τους αρέσουν.

Με ποια άλλη διατροφή λοιπόν, μπορούν να αντικαταστήσουν τα όσπρια;

Ας δούμε τι απαντούν οι Ειδικοί της Ομάδας Διατροφής του Λόγω Διατροφής:

Κατά τη διάρκεια της νηστείας πρέπει να καταναλώνουμε όλες τις ομάδες τροφίμων που μας απομένουν για να αναπληρώνουμε τα θρεπτικά συστατικά από τα γαλακτοκομικά και το κρέας που στερούμαστε για σχεδόν 50 ημέρες.

Παρ?όλα αυτά εφόσον δεν καταναλώνουμε όσπρια μπορούμε να εμπλουτίσουμε με άλλες τροφές τη διατροφή μας έτσι ώστε να αναπληρώσουμε αυτά που χάνουμε από τη συγκεκριμένη ομάδα τροφίμων. Τα χαρακτηριστικά των οσπρίων, που ξεχωρίζουν και για τα οποία είναι σημαντικά να τα καταναλώνουμε, είναι κυρίως οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες και οι φυτικές ίνες.

Οι υδατάνθρακες μας χαρίζουν ενέργεια, ενώ οι πρωτεΐνες είναι το κύριο συστατικό των δομικών ιστών. Οι φυτικές ίνες, αφενός βοηθούν την ομαλή λειτουργία του εντέρου και αφετέρου συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο της χοληστερίνης.

Για να αντικαταστήσουμε λοιπόν τα όσπρια μπορούμε να προσθέσουμε στη διατροφή μας μαγειρεμένα φαγητά όπως αρακά, φασολάκια, μπάμιες που έχουν κι αυτά σημαντική περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Επίσης τα ζυμαρικά ολικής σε περίοδο νηστείας μας καλύπτουν γευστικά και θρεπτικά. Προς την ίδια κατεύθυνση είναι οι ξηροί καρποί, πολύ γευστικοί και πλούσιοι σε πρωτεΐνες που είναι μειωμένες κατά τη διάρκεια της νηστείας.

onmed.gr