Τι προβλέπει το νέο Σύμφωνο Συμβίωσης για όλα τα ζευγάρια

11.00
Και στα ομόφυλα ζευγάρια θα επεκταθεί το νέο Σύμφωνο Συμβίωσης που ετοιμάζει η κυβέρνηση και το οποίο βρίσκεται στη φάση της επεξεργασίας στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή.
 
Οι προϋποθέσεις λύσης του συμφώνου συμβίωσης γίνονται πλέον αυστηρότερες, ενώ αναμένεται να θίξει ζητήματα συνταξιοδοτικά, ασφαλιστικά και φορολογικά και γενικότερα θέματα σημαντικά για όσους αποφασίσουν να το συνάψουν.
 
Το νέο σύμφωνο έρχεται μετά την καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
 
Στόχος του είναι η συμμόρφωση με τη νομολογία των ευρωπαϊκών δικαστηρίων, που αναγνωρίζει τους οικογενειακούς δεσμούς και η οποία νομολογία αναπτύσσεται ως ανάγκη για να προστατεύεται η οικογένεια. 
 
Το σύμφωνο συμβίωσης θα επεκταθεί σε άτομα ανεξαρτήτως φύλου, αίροντας με αυτό τον τρόπο τον αποκλεισμό των ομόφυλων ζευγαριών.
 
«Το νέο σύμφωνο έχει περίπου αντίστοιχες προϋποθέσεις λύσης, ωστόσο λίγο αυστηρότερες. Οι προϋποθέσεις λύσης του δεν θα προβλέπουν μονομερή καταγγελία του συμφώνου χωρίς γνωστοποίηση στο άλλο μέρος» εξηγεί στο in.gr η Μαρία Ρωσσίδη, ειδική σύμβουλος στη Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Επίσης, δίνεται η δυνατότητα συνυπηρέτησης του ζευγαριού στον ίδιο τόπο, όπως ακριβώς γίνεται και στον γάμο. 
 
«Το νέο σύμφωνο θα έχει συνέπειες σε ό,τι επηρεάζει τον πυρήνα της οικογένειας. Για παράδειγμα θέματα συνυπηρέτησης θα μπορούν να προστεθούν και στους συντρόφους του συμφώνου συμβίωσης. Είναι μια πολύ σημαντική συνέπεια. Δεν γίνεται δύο άνθρωποι που έχουν σύμφωνο συμβίωσης να μην μπορούν να συμβιώνουν εκ των πραγμάτων» τονίζει η κ. Ρωσσίδη.
Δεν αποκλείεται, μάλιστα, και η χορήγηση σχετικών επιδομάτων, όπως είναι το επίδομα γάμου. Η κ. Ρωσσίδη ωστόσο, τονίζει ότι προς το παρόν δεν υπάρχει καμία τεχνική πρόβλεψη. «Δεν έχει γίνει ακόμη επεξεργασία τέτοιου είδους λεπτομερειών. Αυτό έπεται και θα εξεταστεί το επόμενο χρονικό διάστημα από τα συναρμόδια υπουργεία» προσθέτει.
 
Στην παρούσα φάση, όμως, δεν αγγίζεται καθόλου το θέμα των παιδιών και της παιδοθεσίας στην κοινή ζωή εντός του συμφώνου συμβίωσης, ούτε και το θέμα του πολιτικού γάμου, θέματα που αποτελούν βασικές διεκδικήσεις της ομοφυλοφιλικής κοινότητας.
 
«Αυτά είναι θέματα που αφορούν συνολικά το οικογενειακό μας δίκαιο και δεν νομίζω ότι μπορούν να τύχουν επεξεργασίας συνολικής και ενδελεχούς όπως χρειάζεται στα πλαίσια ενός συμφώνου. Γενικά, όλοι οι κώδικες θα τύχουν επεξεργασίας από το υπουργείο. Αυτή είναι η πρόθεση του υπουργείου. Για το ζήτημα των παιδιών απαιτείται μια συνολική επανεξέταση του οικογενειακού κώδικα. Οποιαδήποτε παρέμβαση στο σύμφωνο θα ήταν ad hoc και αποσπασματική και δεν νομίζω ότι θα ήταν νομικά άρτια» τονίζει η κ. Ρωσσίδη.
 
Αυτό που αλλάζει, όπως εξηγεί η κ. Ρωσσίδη είναι οι συνέπειες του συμφώνου. «Είναι μια συμβατική μορφή αναγνώρισης της σχέσης. Είναι μια σύμβαση. Δεν είναι γάμος. Αυτό που γίνεται στην ουσία είναι μια καλύτερη νομοτεχνική επεξεργασία των διατάξεων του συμφώνου και απόδοση περισσότερων δικαιωμάτων στους συντρόφους».
 
Ήδη η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει από τον Μάρτιο διάλογο με τις ομοφυλοφιλικές κοινότητες προκειμένου να ακούσει τις προτάσεις της και τις βασικές της διεκδικήσεις. «Λαμβάνουμε πάρα πολύ σοβαρά υπόψιν τις θέσεις τους» τονίζει η κ. Ρωσσίδη.
 
Η νομοπαρασκευαστική θα ολοκληρώσει τις εργασίες περίπου μέχρι 15 Ιουνίου. Στη συνέχεια το νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και από εκεί θα πάρει το δρόμο προς τη Βουλή. 
 
«Το νέο σύμφωνο θα είναι συμβατό με την ευρωπαϊκή νομολογία. Αν εντός της Βουλής κάποιοι εκφράσουν οποιαδήποτε αντίρρηση με το σύμφωνο συμβίωσης σημαίνει ότι θα εναντιωθούν και με τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών δικαστηρίων. Η ψήφιση του συμφώνου δεν είναι θέμα προοδευτικότητας είναι θέμα προστασίας θεμελιωδών δικαιωμάτων» τονίζει.
 
Κική Μαργαρίτη
 
Newsroom ΔΟΛ